Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vrah britského poslanca Amessa pozná svoj trest: Prívrženec IS dostal doživotie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britský súd odsúdil v stredu stúpenca Islamského štátu (IS) Aliho Harbiho Aliho na doživotný trest odňatia slobody za vraždu poslanca Davida Amessa. Informovala o tom agentúra AFP.

"Toto je vražda, ktorá zasiahla srdce demokracie," povedal sudca Nigel Sweeney pri vynesení rozsudku na londýnskom súde Old Bailey, pričom poznamenal, že 26-ročný muž neprejavil "nijakú ľútosť ani hanbu".

Poslanec britskej Konzervatívnej strany David Amess sa stal obeťou útoku 15. októbra 2021. Útočník ho napadol počas stretnutia s voličmi, ktoré sa konalo v metodistickom kostole v meste Leigh-on-Sea východne od Londýna.

Ali, Londýnčan so somálskym pôvodom, vypovedal, že na Amessa zaútočil preto, lebo v rokoch 2014 a 2015 hlasoval za letecké útoky v Sýrii. Doživotný trest, ktorý nad ním súd vyniesol, znamená, že Ali nikdy nebude mať nárok na podmienečné prepustenie a pravdepodobne strávi zvyšok života vo väzení. Prokuratúra označila Aliho za oddaného a fanatického teroristu. Podľa nich tiež roky plánoval útok na britských politikov a budovu parlamentu.

Amessova vražda otriasla Britániou

Amess (69) bol členom britského parlamentu za obvod Southend West od roku 1997. Poslancom bol od roku 1983. Amessova vražda Britániou otriasla, keďže zákonodarcovia sa so svojimi voličmi či verejnosťou stretávajú bežne. Došlo k nej päť rokov po tom, čo bola v júni 2016 počas kampane pred referendom o brexite postrelená a následne dobodaná poslankyňa Labouristickej strany Jo Coxová. Krajne pravicový extrémista dostal za túto svoju politicky motivovanú vraždu doživotie, dodala agentúra AP.

Viac o téme: VraždaTrestBritániaIslamský štátDavid Amess
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu