Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

ZVERSTVÁ ruskej armády: V Charkovskej oblasti zaživa upálili rodinu aj s dieťaťom! Znásilnili aj 83-ročnú ženu

Znásilnená 83-ročná žena
Znásilnená 83-ročná žena (Zdroj: Reporfoto: Youtube/ CBS News)

CHARKOV - V súvislosti s vojnou na Ukrajine, sa čoraz častejšie spomínajú zverstvá, ktoré pácha ruská armáda na civilistoch. Okrem masakru v Buči, Ukrajinci vypovedajú aj o znásilneniach či upálených rodinách.

Upozorňujeme, že obsah článku nie je vhodný pre maloletých a citlivé povahy

Rusi sa síce stiahli zo severu Ukrajiny, ale za sebou zanechali zničené životy a ľudí, ktorí sa z prežitej traumy nemusia nikdy spamätať. Spravodajský server BBC si vypočul svedectvo preživších a zaznamenal dôkazy ukrajinských žien znásilnených okupujúcimi vojakmi. V tichej, vidieckej oblasti 70 kilometrov západne od Kyjeva BBC hovorila s päťdesiatročnou Annou, ktorá kvôli ochrane súkromia vystupuje pod pseudonymom. V pondelok 7. marca bola doma so svojím manželom, keď dovnútra vtrhli vojaci.

"Namieril na mňa pištoľ a odviedol ma do neďalekého domu. Prikázal mi: 'Vyzleč sa, alebo ťa zastrelím.' Neustále sa mi vyhrážal, že ma zabije, ak neurobím, čo povedal. Potom ma začal znásilňovať," povedala. Útočníkom bol podľa Anny mladý, chudý bojovník z Čečenska, ktoré je súčasťou Ruska. "Kým ma znásilňoval, vstúpili ďalší štyria vojaci. Myslela som, že je so mnou koniec. Ale oni ho odviedli. Už som ho nikdy nevidela," povedala.

Verí, že ju zachránila iná jednotka ruských vojakov. Anna sa vrátila domov a našla svojho manžela. Strelili ho do brucha. "Snažil sa za mnou bežať a zachrániť ma, ale zasiahli ho guľky," povedala Anna. Obaja vyhľadali úkryt v susednom dome, manžela ale kvôli bojom nemohli vziať do nemocnice. Svojim zraneniam o dva dni neskôr podľahol. Anna neprestala plakať celý čas, čo svoj príbeh rozprávala.

Zhrnutie 47. dňa pokračujúceho konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom (Zdroj: Profimedia.sk)

Reportérom na dvore domu ukázala, kde spoločne so susedmi manžela pochovali. Na čele jeho hrobu stojí vysoký drevený kríž. Anna je v kontakte s miestnou nemocnicou a dostáva psychologickú pomoc. Vojaci, ktorí ju zachránili, niekoľko dní v jej dome zostali. Anna uviedla, že na ňu namierili zbrane a povedal jej, nech im dá manželove veci. "Keď odišli, našla som drogy a viagru. Boli sfetovaní a často opití. Väčšina z nich sú zabijaci, násilníci a zlodeji. Len niekoľko z nich je v poriadku," dodala.

Ženu znásilnili a zabili

Len o pár domov ďalej v rovnakej ulici si reportéri vypočuli ďalší mrazivý príbeh. Jednu ženu údajne znásilnili a zabili. Podľa susedov je vinníkom rovnaký muž, ktorý znásilnil Annu. Žena mala okolo 40 rokov. Podľa susedov ju odviedol z jej domova a držal v spálni neďalekého domu, ktorého obyvatelia sa evakuovali na začiatku vojny. Pekne zariadená izba s ozdobnou tapetou a posteľou so zlatým čelom sa premenila na desivé miesto činu. Na matraci aj prikrývke sú veľké krvavé škvrny. V rohu izby je zrkadlo, na ktorom je rúžom napísaný odkaz - zrejme popisuje, kde bola obeť pochovaná.

Podľa susedky Oksany ho tam zanechali ruskí vojaci, ktorí telo ženy našli a pochovali. "Povedali mi, že bola znásilnená a že mala buď podrezané alebo prebodnuté hrdlo a vykrvácala. Hovorili, že tam bolo veľa krvi," uviedla Oksana. Žena bola pochovaná v hrobe na záhrade domu. Polícia deň po návšteve reportérov jej telo vykopala z hrobu, aby prípad vyšetrila. Zavraždená žena na sebe nemala oblečenie, za to na krku mala hlbokú, dlhú reznú ranu.

Znásilnili aj 83-ročnú ženu

Otrasný prípad sa stal aj v Charkovskej oblasti, kde ruský vojak znásilnil 83-ročnú ženu. Tá prehovorila pre televíziu CBS News. Viera pred vojnou žila ako učiteľka na dôchodku spolu so svojím manželom, ktorý je zdravotne postihnutý. 

Dedinu v Charkovskej oblasti, v ktorej Viera býva, minulý mesiac obsadili vojaci. A tak sa aj ona stala obeťou ruských zverstiev. "Chytil ma zozadu ua krk, nemohla som dýchať a začala som sa dusiť. Tomu, kto ma znásilnil, som povedala: Som dosť stará na to, aby som bola tvojou matkou. Dovolil by si, aby sa to stalo tvojej matke? No namiesto odpovede ma prinútil mlčať," opísala desivé skutočnosti reportérke. 

Potom, ako ju vojak znásilnil, schmatol fľašu vodky, vyšiel pred dom a trikrát vystrelil do vzduchu. Toto všetko sa odohralo poČas toho, ako bol jej manžel v dome. "Priala som si, aby ma radšej zabil," povedala Viera. 

Upálili rodinu aj s dieťaťom

Okrem násilia na ženách, sa ruskí vojaci neštítia ubližovať aj malým deťom. Na sociálnej sieti Twitter šokovali obrázky z Charkovskej oblasti. Na záberoch sa nachádza upálená rodina. Ruskí vojaci ju mali upáliť v pivnici zaživa. Okrem rodičov naŠlu aj torzo detského tela. 

Viac o téme: Vojnové zločinyRuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu