Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vo Francúzsku sa koná prvé kolo parlamentných volieb: Macron nemá istú parlamentnú väčšinu

Jean-Luc Mélenchon
Jean-Luc Mélenchon (Zdroj: SITA/AP Photo/Daniel Cole, File)

PARÍŽ - Úderom ôsmej hodiny sa v nedeľu ráno vo Francúzsku začalo prvé kolo parlamentných volieb. Podoba 577-člennej dolnej komory Národného zhromaždenia však bude úplne jasná až po druhom kole, ktoré sa uskutoční o týždeň — 19. júna.

Volebné miestnosti v kontinentálnom Francúzsku sa otvorili o 08.00 h SELČ. Hlasovať sa bude do 18.00 h, vo veľkých mestách, akými sú Paríž, Lyon alebo Montpellier, bude možné voliť až do 20.00 h. Voliči v zámorských územiach odovzdali svoje hlasy v prvom kole volieb už skôr. Druhé kolo volieb sa aj tam uskutoční na budúcu nedeľu. Ako informovala agentúra AFP, hlasovanie v parlamentných voľbách predstavuje kľúčovú bodku za aprílovými prezidentskými voľbami, v ktorých Emmanuel Macron obhájil svoj mandát a prisľúbil novú éru transformácie po prvom funkčnom období, ktorému dominovali protesty tzv. žltých viest, pandémia vyvolaná koronavírusom SARS-CoV-2 a vojna Ruska proti Ukrajine.

Po neúspešných prezidentských voľbách sa francúzska ľavica zjednotila do koalície. Jej líder Jean-Luc Mélenchon označuje parlamentné voľby za "tretie kolo" tých prezidentských. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že prezidentova centristická aliancia Spolu! (Ensemble!) a Mélenchonov blok Nová ekologická a sociálna ľudová únia (NUPES) majú zhruba rovnako veľké tábory potenciálnych voličov.

Z prieskumov vyplýva, že Macronova aliancia by mala získať najväčší počet kresiel, ale nemá istotu, že sa dostane cez hranicu 289 kresiel na získanie absolútnej väčšiny.  Analytici tvrdia, že mladí ľudia a príslušníci nízkopríjmových skupín sa pravdepodobne na prvom kole nezúčastnia, no ak by ich Mélenchon dokázal zmobilizovať pre druhé kolo, situácia by sa zmenila. Zatiaľ čo Macron a jeho spojenci z Európskej únie si po jeho solídnom, aj keď nie veľkolepom víťazstve nad krajne pravicovou líderkou Marine Le Penovou s úľavou vydýchli, posledné týždne nepriniesli pocit "medových týždňov", konštatovala AFP.

Vysvetlila, že ceny energií a potravín vo Francúzsku — ako aj inde v Európe — prudko rastú, zaobchádzanie s anglickými fanúšikmi počas finále futbalovej Ligy majstrov v Paríži poškodilo obraz Francúzska v zahraničí a Ukrajina Macrona viní z prílišnej ústretovosti voči Rusku. Okrem toho Macronov nový minister zodpovedný za politiku pre zdravotne postihnutých a sociálnu starostlivosť Damien Abad čelí dvom obvineniam zo znásilnenia, ktoré rázne poprel, zatiaľ čo nová premiérka Élisabeth Bornová sa ešte veľmi neprejavila.

Vyše 6-tisíc kandidátov

O 577 poslaneckých mandátov v dolnej komore parlamentu sa podľa údajov ministerstva vnútra uchádza 6293 kandidátov. Politickými stranami, ktoré sú najviac v hre, sú aliancia Spolu!, ľavicový blok NUPES, konzervatívni Republikáni (LR), ale i krajne pravicové Národné zhromaždenie (RN) a radikálna krajne pravicová strana Znovybudobytie (Reconqute), ktorú založil bývalý novinár Éric Zemmour.

Súčasťou aliancie Spolu! je strana Obroda (Renaissance), čo je nový názov pre Macronov pôvodný politický subjekt Republika v pohybe (LREM), ďalej Demokratické hnutie (MoDem) vedené Françoisom Bayrouom, strana Horizonty (Horizons) na čele s Édouardom Philippom, a stredopravicová strana Konať (Agir) označujúca sa za konštruktívnu pravicu. V bloku NUPES má zastúpenie Nepoddajné Francúzsko (LFI), Socialistická strana (PS), komunistická strana (PCF) a zelení (EELV).

Podľa francúzskeho volebného systému potrebuje kandidát získať v deň volieb nadpolovičnú väčšinu hlasov, ako aj podporu najmenej 25 percent registrovaných voličov vo volebnom obvode, aby bol zvolený hneď v prvom kole. V opačnom prípade dvaja najlepší kandidáti vo volebnom obvode, ako aj ďalší kandidáti, ktorí získali podporu aspoň 12,5 percenta registrovaných voličov, postupujú do druhého kola, v ktorom vyhráva kandidát s najväčším počtom hlasov. Z 577 poslancov Národného zhromaždenia ôsmi zastupujú zámorské územia a 11 "sú hlasom" francúzskych občanov žijúcich v zahraničí.      

Macron nemá po prvom kole volieb istú parlamentnú väčšinu

Aliancia podporujúca francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona nemá po nedeľňajšom prvom kole volieb istú väčšinu kresiel v novom parlamente. Podľa prognóz získala približne rovnalo hlasov, ako ľavicová koalícia vedená Jeanom-Lucom Mélenchonom, informovala agentúra AFP.

Prezidentova centristická aliancia Spolu! (Ensemble!) a Mélenchonov blok Nová ekologická a sociálna ľudová únia (NUPES) získali podľa rôznych prognóz v prvom kole približne rovnaký počet hlasov - 25-26 percent. Po druhom kole volieb, ktoré sa bude konať na budúcu nedeľu, by mohla Macronova aliancia celkovo získať 225-310 poslaneckých kresiel. Na udržanie doterajšej väčšiny v parlamente by ich však potrebovala minimálne 289.

Novovytvorená ľavicová koalícia NUPES by mohla mať v novozvolenom parlamente 150-220 zástupcov, vyplýva z prognóz zverejnených po skončení prvého kola hlasovania. Mala by sa tak stať ďaleko najsilnejším parlamentným opozičným zoskupením.

V prípade, že sa prezidentskému bloku po druhom kole volieb nepodarí udržať doterajšiu parlamentnú väčšinu, čaká podľa analytikov Macrona náročné obdobie vládnutia, v ktorom sa bude musieť dohovárať o schvaľovaní jednotlivých zákonov s pravicovými stranami. Mohol by sa tiež pokúsiť získať si na svoju stranu časť opozičných alebo nezávislých poslancov. "Je to veľmi vážne varovanie vyslané Emmanuelovi Macronovi. Väčšinu vôbec nemá istú," komentoval prognózy zverejnené po prvom kole volieb politológ Brice Teinturier.

Viac o téme: VoľbyFrancúzskoParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu