Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Biden bude v pondelok virtuálne rokovať s indickým premiérom o Ukrajine

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/Greg Nash/Pool via AP)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden bude v pondelok virtuálne rokovať s indickým premiérom Naréndrom Módím, oznámil v nedeľu Biely dom. Virtuálne stretnutie Bidena s Módím sa uskutoční niekoľko týždňov po tom, ako americký prezident označil odpoveď Indie na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu za "neistú". Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

"Prezident Biden bude pokračovať v blízkej konzultácii týkajúcej sa dôsledkov ruskej brutálnej vojny proti Ukrajine a zmierňovaní jej destabilizujúceho vplyvu na celosvetové dodávky potravín a komoditné trhy," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová vo vyhlásení. Módí a Biden budú podľa Psakiovej ďalej hovoriť aj o bezpečnosti v ázijsko-pacifickom regióne, o pandémii koronavírusu a o klimatickej kríze.

Lídri Spojených štátov a Indie počas svojho posledného stretnutia na začiatku marca nedokázali dosiahnuť dohodu pri spoločnom odsúdení ruskej vojenskej invázie na Ukrajine. Biden vtedy uviedol, že India je jedinou krajinou zoskupenia známeho ako QUAD (Štvorstranný bezpečnostný dialóg), ktorej súčasťou sú okrem USA a Indie aj Japonsko a Austrália, ktorej postoj ku konfliktu na Ukrajine je "nejaký neistý".

India sa doposiaľ odmietla na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov pripojiť k hlasovaniu odsudzujúcemu Rusko, avšak uviedla, že je hlboko znepokojená údajným zabíjaním civilistov v ukrajinskom meste Buča. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý sa s Módím stretol začiatkom apríla v Indii, privítal postoj, ktorý India ku konfliktu na Ukrajine zaujala.

India sa nepripojila k sankciám Západu

Reuters tiež pripomína, že India sa nepripojila k sankciám, ktoré Západ na Moskvu uvalil v reakcii na napadnutie Ukrajiny. Okrem toho sa tento juhoázijský štát nechal podľa Reuters tiež zlákať nižšou cenou ruskej ropy a od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu kúpil od Moskvy už najmenej 13 miliónov barelov ropy. Pre porovnanie India za celý vlaňajší rok kúpila od Ruska asi 16 miliónov barelov ropy.

Viac o téme: VojnaPremiérRokovanie IndiaUkrajinaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu