Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Obžalovaný z vraždy Amessa svoj čin neľutuje: Poslanca zabil za podporu náletov v Sýrii

Pohreb Davida Amessa
Pohreb Davida Amessa (Zdroj: SITA/AP Photo/Alberto Pezzali)

LONDÝN - Muž obžalovaný z vraždy britského poslanca Davida Amessa tvrdí, že ho dobodal za podporu náletov v Sýrii, pričom svoj čin neľutuje. Informovali o tom agentúry AFP a AP, ktoré sa odvolávajú na štvrtkové vyhlásenie obžalovaného.

Ali Harbi Ali zavraždil Amessa 15. októbra minulého roka v metodistickom kostole Belfairs v meste Leigh-on-Sea pri stretnutí s voličmi v jeho volebnom obvode. Poslanca opakovane bodol nožom. Ali teraz čelí obvineniam z prípravy teroristického činu a vraždy, pričom incident vyšetruje oddelenia boja proti terorizmu.

Podľa vlastných slov sa Ali rozhodol vziať v Británii veci do vlastných rúk preto, aby pomohol moslimom v Sýrii, keďže sa osobne nemohol pridať k bojovníkom Islamského štátu. "Povedal som si, že ak zabijem niekoho, kto podporuje zabíjanie moslimov, ochránim ich tým," vyhlásil. Zároveň dodal, že útok na Amessa ho nemrzí, je mu len ľúto, že sa mu nepodarilo pridať sa k teroristickej skupine.

Násilie voči britským politikom je ojedinelé

Amess (69) bol členom britského parlamentu za obvod Southend West od roku 1997. Poslancom bol od roku 1983. Ako píše AFP, Amess bol dlhoročný zástanca vystúpenia Británie z Európskej únie. Násilie voči britským politikom je podľa AFP ojedinelé. V júni 2016 útočník počas kampane pred referendom o brexite postrelil a následne dobodal poslankyňu Labouristickej strany Jo Coxovú. Pravicový extrémista dostal za túto politicky motivovanú vraždu doživotie.

Viac o téme: VrahVraždaBritániaSýriaDavid Amess
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu