Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ukrajinský prezident na mieste najväčšieho masakru: Toto je GENOCÍDA! V tvári mal smútok a zdesenie

Zelenskyj navštívil Buču, Irpiň a Stojanku Zobraziť galériu (12)
Zelenskyj navštívil Buču, Irpiň a Stojanku (Zdroj: FB/Volodymyr Zelenskyj)

BUČA - Vojnový zločin. Zverstvo. Masaker. To sú len niektoré zo slov, ktoré pomenúvajú obrazy, ktoré sa naskytli po ostreľovaní ukrajinského mesta Buča. Na zemi ležali stovky tiel, niektorí mali ruky zviazané vzadu, iných strieľali zozadu do hlavy. Otrasný pohľad sa vojakom naskytol potom, čo sa ruská armáda z mesta stiahla. Na miesto prišiel aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová ohlásila, že ukrajinskí vojaci a záchranári objavili telesné pozostatky celkovo 410 civilistov v častiach Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa nedávno stiahli ruské jednotky. Správy o zabíjaní civilistov v meste Buča sa objavili tento víkend. Svetoví lídri sú pobúrení. 

VIDEO 39. deň vojny na Ukrajine: V Kyjevskej oblasti sa našlo 410 mŕtvych civilistov

39. deň vojny na Ukrajine: V Kyjevskej oblasti sa našlo 410 mŕtvych civilistov (Zdroj: Profimedia)

POZOR Zábery nie sú vhodné pre maloletých a slabšie povahy

Zelenskyj na mieste najväčšieho masakru

Ukrajinské jednotky v meste po odchode ruských síl údajne našli najmenej dva masové hroby a zahraniční reportéri priniesli zábery desiatok tiel v uliciach. Ukrajinskí a západní lídri reagovali s pobúrením na nájdenie týchto masových hrobov a niekoľkých stoviek tiel. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil priamo Moskvu zo zabíjania civilistov. Rusko obvinenia poprelo a vyhlásilo, že zábery tiel zinscenoval Kyjev.

Agentúra Nexta na sociálnej sieti Twitter informovala, že do mesta sa na zverstvá prišiel pozrieť ukrajinský prezident. Zelenskyj je na fotografii medzi vojakmi, bez helmy v nepriestrelnej veste. "Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil Buču, kde sa našli dôkazy o masových vraždách civilistov. Navštívil miesto, kde je zničené ruské vybavenie a rozprával sa s miestnymi obyvateľmi," uviedla agentúra. Na tvári prezidenta vidno smútok a zdesenie.

 

На власні очі побачив Бучу, Ірпінь, Стоянку після окупації. Зробимо все, щоб якнайшвидше повернути їх до...

Posted by Володимир Зеленський on Monday, April 4, 2022

"Na vlastné oči som videl Buču, Irpiň, Stojanku. Urobíme všetko pre to, aby sme ich čo najskôr priviedli späť k životu," napísal na sociálnej sieti Zelenskyj.

Napriek zverstvám musíme pokračovať v mierových rokovaniach

Napriek zverstvám, z ktorých Kyjev obviňuje ruských vojakov, je však Zelenskyj ochotný pokračovať v snahe nájsť diplomatické riešenie prostredníctvom mierových rozhovorov. "Na Ukrajine musí byť mier. Sme v Európe v 21. storočí. Budeme pokračovať v našom diplomatickom aj vojenskom úsilí," povedal Zelenskyj pre BBC.

Ukrajinský prezident na mieste
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda)

Ukrajinské úrady uviedli, že po minulotýždňovom odchode ruských jednotiek z Kyjevskej oblasti našli na rôznych miestach mŕtve telá 410 civilistov. Mnohí z nich mali zviazané ruky či strelné zranenia. Približne 330-340 z mŕtvych tiel sa našlo v meste Buča. Reportéri AFP, Reuters aj televízie CNN nakrútili zábery z toho mesta vrátane viacerých masových hrobov.

Ukrajinský prezident na mieste
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP)

Spoločnosť Maxar zverejnila zábery, podľa ktorých boli vidieť prvé známky vykopávania masového hrobu v areáli miestneho kostola už 10. marca. Viacerí svetoví lídri vyjadrili v tejto súvislosti rozhorčenie a zabíjanie civilistov v Buči a jej okolí ostro odsúdili.

Ukrajinský prezident na mieste
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: twitter.com/Christopher Miller)

Kremeľ v pondelok kategoricky odmietol obvinenia z toho, že ruské sily sú zodpovedné za zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pritom spochybnil pravosť záberov, ktoré zachytávajú telá civilistov ležiace na uliciach. Svoje tvrdenia však nepodložil žiadnymi dôkazmi.

Toto je genocída!

Zelenskyj obvinil ruskú armádu z páchania genocídy a zo snahy eliminovať "celý (ukrajinský) národ," zatiaľ čo ukrajinskí záchranári oznámili, že v meste Buča našli masový hrob s telesnými pozostatkami 57 ľudí, informuje AP.

Ukrajinský prezident na mieste
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP)

"Toto je genocída. Eliminácia celého národa a ľudu," povedal Zelenskyj pre reláciu Face the Nation, ktorú odvysielala americká stanica CBS v nedeľu. Rozhovor bol zverejnený po tom, ako začali z mesta Buča severozápadne od Kyjeva prichádzať zábery zachytávajúce bezvládne telá civilistov v uliciach.

Ukrajinský prezident na mieste
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda)

Ukrajinskí záchranári medzičasom objavili za kostolom v centre mesta Buča zákop, v ktorom našli 57 tiel, povedal pre AFP Serhij Kaplyčnyj, ktorý sa predstavil ako šéf miestnej záchranárskej služby. Reportéri AFP videli v zákope na vlastné oči desať tiel. Niektoré z nich boli v čiernych plastových vreciach, zatiaľ čo ostatné boli v civilnom odeve.

Ukrajinský prezident na mieste
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda)

"Sme občanmi Ukrajiny a nechceme sa podriadiť politike Ruskej federácie. To je dôvod, prečo náš ničia a vyhladzujú," povedal Zelenskyj pre CBS.  Kyjev predtým označil zabitie civilistov v Buči za za "úmyselný masaker" a požiadal členské štáty G7, aby okamžite prijali nové sankcie voči Rusku. 

Ukrajinský prezident na mieste
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP/Rodrigo Abd)

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba žiada členské štáty G7, aby v reakcii na vraždenie civilistov v ukrajinskom meste Buča okamžite prijali nové sankcie voči Rusku. "Masakry v Buči boli úmyselné. Rusi sa snažia zlikvidovať čo najviac Ukrajincov. Musíme ich (v tom) zastaviť a vyhnať. Okamžite požadujem nové zničujúce sankcie G7," napísal Kuleba.

Zelenskyj oznámil nový mechanizmus pre vyšetrovanie vojnových zločinov

Zelenskyj vyhlásil v nedeľu v reakcii na správy o zabíjaní civilistov v Kyjevskej oblasti, že vytvoril "špeciálny mechanizmus" pre vyšetrovanie "zločinov" ruských vojakov na Ukrajine. "Chcem, aby všetci vedúci predstavitelia Ruskej federácie videli, ako sa plnia ich rozkazy.... A existuje tu spoločná zodpovednosť. Za tieto zabitia, za toto mučenie, za ruky odtrhnuté výbuchmi... Za strely do zátylku," povedal Zelenskyj po Rusky.

Ukrajinský prezident na mieste
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda)

"Rozhodol som sa na Ukrajine vytvoriť špeciálny justičný mechanizmus, ktorý bude vyšetrovať každý zločin okupantov v našej krajine," pokračoval Zelenskyj vo videopríhovore, v rámci ktorého hovoril aj po Ukrajinsky. Súčasťou tohto nového mechanizmu budú podľa Zelenského "národní aj medzinárodní experti, vyšetrovatelia, prokurátori a sudcovia," ktorí "nájdu a potrestajú" všetkých ľudí zodpovedných za tieto zločiny. 

Ukrajinský prezident na mieste
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda)

Buča je symbolom hrôzy na Ukrajine

Prezidentka Zuzana Čaputová v nedeľu na sociálnej sieti uviedla, že ukrajinské mesto Buča, odkiaľ po stiahnutí ruských síl prichádzajú správy o desiatkach zabitých civilistov a masových hroboch, je symbolom hrôzy na Ukrajine. "Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vidíme obrázky útokov na civilistov. Napriek tomu aktuálne zábery z mesta Buča pri Kyjeve otrasú každým človekom. Bežní ľudia zavraždení priamo na uliciach, so zaviazanými rukami. Toto je číre zlo, ktoré treba zastaviť, lebo ono sa nezastaví pred ničím," uviedla Čaputová na Facebooku.

Ukrajinský prezident na mieste
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP)

"Treba pokračovať v sprísnení sankcií, pomáhať Ukrajine, vyšetriť a potrestať všetkých vojnových zločincov," apelovala prezidentka.

Barbarské vyčíňanie ruských vojakov bude tvrdo potrestané

Predseda vlády Eduard Heger odsúdil v nedeľu zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča s tým, že konanie ruských vojakov na Ukrajine bude medzinárodnou verejnosťou tvrdo potrestané. "Správy o zabíjaní a mučení civilistov, a dokonca aj detí nás vracajú do apokalypsy vojny v bývalej Juhoslávii. Barbarské vyčíňanie ruských vojakov na Ukrajine je šokujúce a bude medzinárodnou verejnosťou tvrdo potrestané," reagoval Heger na sociálnej sieti na zábery z mesta Buča  severozápadne od Kyjeva, ktoré zachytávajú bezvládne telá civilistov v uliciach.

Ukrajinský prezident na mieste
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP/Rodrigo Abd)

"Dnes platí prezumpcia viny. Kto sa v Kremli a v ruských ozbrojených silách aktívne nezasadzuje za ukončenie vojny, nesie minimálne morálnu vinu. Ale tí, ktorí páchajú zločiny proti ľudskosti, nesú trestnoprávnu zodpovednosť. Nezabudneme im to," zdôraznil premiér.

Bacheletová vyjadrila zdesenie

Vysoká komisárka Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva Michelle Bacheletová vyjadrila v pondelok "zdesenie" v súvislosti s fotografiami mŕtvych tiel obetí v ukrajinskom meste Buča blízko metropoly Kyjev, ktoré vznikli po stiahnutí ruských vojakov. Zároveň upozornila na možné vojnové zločiny. Informovala o tom agentúra AFP. "Som zdesená zo snímok civilistov, ako mŕtvi ležia na uliciach a v improvizovaných hroboch v meste Buča na Ukrajine," uviedla Bacheletová vo vyhlásení.

"Správy prichádzajúce z tejto aj iných oblastí vyvolávajú závažné a znepokojujúce otázky o možných vojnových zločinoch, závažnom porušovaní medzinárodného zákona o ľudských právach," dodala vysoká komisárka OSN.

Scholz pre vojnové zločiny v Buči avizoval zavedenie nových sankcií voči Rusku

Nemecký kancelár Olaf Scholz avizoval v nedeľu prijatie nových sankcií voči Rusku. Ide o reakciu na "vojnové zločiny" páchané ruskými vojakmi v ukrajinskom meste Buča, informujú AFP a DPA. "Vraždenie civilistov je vojnový zločin. Tieto zločiny páchané ruskými ozbrojenými silami musíme neúprosne vyšetriť," zdôraznil Scholz. "V nasledujúcich dňoch rozhodneme v kruhu našich spojencov o ďalších opatreniach," povedal s tým, že ruský prezident Vladimir Putin a jeho podporovatelia pocítia dôsledky.

"Ukrajine budeme naďalej dodávať zbrane, aby sa mohla brániť pred ruskou inváziou," uviedol nemecký kancelár. Scholz vyzval na potrestanie páchateľov a umožnenie prístupu do danej oblasti medzinárodným organizáciám s cieľom "zdokumentovať tieto ohavnosti". Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v nedeľňajšom rozhovore pre stanicu ARD v súvislosti s obvineniami, že Rusko spáchalo v Buči neďaleko Kyjeva vojnové zločiny, uviedla, že Európska únia musí diskutovať o zákaze dovozu ruského plynu. "Musí prísť reakcia. Takéto zločiny nesmú zostať bez odozvy," apelovala Lambrechtová.

Viac o téme: Masový hrobMasakerVolodymyr ZelenskyjVojna na UkrajineBuča
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu