Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

VOJNA na Ukrajine Deň štyridsiaty (4. apríl 2022)

Na snímke sú ukrajinskí vojaci Zobraziť galériu (15)
Na snímke sú ukrajinskí vojaci (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Marienko)

KYJEV - Sedem ľudí zomrelo a 34 ďalších utrpelo zranenia po tom, ako ruské sily v nedeľu zasiahli obytnú štvrť v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov. Oznámila to miestna prokuratúra, na ktorú sa odvoláva agentúra AFP. Dianie sledujeme online:

Naživo z Ukrajiny

39. deň vojny na Ukrajine: V Kyjevskej oblasti sa našlo 410 mŕtvych civilistov

39. deň vojny na Ukrajine: V Kyjevskej oblasti sa našlo 410 mŕtvych civilistov (Zdroj: Profimedia)

ONLINE

22:00 Najmenej desať civilistov prišlo o život a 46 utrpelo zranenia počas ruského bombardovania ukrajinského mesta Mykolajiv. V pondelkovom videu to oznámil tamojší starosta Olexandr Senkevič, informuje agentúra AFP.

21:37 Rozhodnutie Nemecka vyhostiť 40 ruských diplomatov zhorší jeho diplomatické vzťahy s Moskvou, uviedla v pondelok ruská ambasáda v Berlíne. "Neopodstatnené zníženie počtu diplomatických zamestnancov na ruských misiách v Nemecku zúži priestor na udržiavanie dialógu medzi našimi krajinami, čo povedie k ďalšiemu zhoršeniu rusko-nemeckých vzťahov," uviedlo ruské veľvyslanectvo v Berlíne prostredníctvom aplikácie Telegram.

21:27 Ruské sily pripravujú rozsiahly útok v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. V pondelok to na Telegrame uviedol tamojší gubernátor Serhij Hajdaj, ktorý vyzval na hromadnú evakuáciu miestneho obyvateľstva.

21:16 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok kritizoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za rokovania s ruským lídrom Vladimirom Putinom a pripomenul mu, že ani s nemeckým nacistickým vodcom Adolfom Hitlerom svojho času nikto nerokoval. 

20:43 Kanada v pondelok informovala, že uvalí sankcie na ďalších deviatich Rusov a deviatich Bielorusov, ktorí Moskve umožnili alebo uľahčili inváziu na Ukrajinu.

"Umožnením nezmyselnej invázie (ruského prezidenta) Vladimira Putina na Ukrajinu, sa títo blízki spolupracovníci (ruského) režimu podieľajú na hrôzostrašných udalostiach, ktoré sa odohrávajú pred našimi očami," povedala kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová, ktorú citovala agentúra Reuters.

20:30 Francúzsko vyhostí 35 ruských diplomatov, ktorí na jeho území konajú proti záujmom Paríža, uviedol zdroj z prostredia francúzskej vlády.

20:23 Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová v pondelok uviedla, že následky ruskej invázie v ukrajinskom meste Boroďanka môžu byť ešte horšie ako v meste Buča. Obe mestá sa nachádzajú v Kyjevskej oblasti a ruské jednotky sa z nich stiahli len pred niekoľkými dňami, informoval denník The Guardian.  

20:15 Podľa nemenovaného západného predstaviteľa prijala ruská armáda v ostatnom čase do svojich radov neobvykle vysoký počet nových brancov a je možné, že ich vyšle na Ukrajinu, hoci to Moskva popiera.

Prijatie vyše 130.000 nových brancov síce časovo korešponduje s každoročnými jarnými odvodmi do ruskej armády, avšak podľa zmieneného predstaviteľa, ktorého cituje spravodajská stanica Sky News, ide o "neobvykle vysoký počet".

20:02 Americká armáda nedokáže nezávisle overiť tvrdenia ukrajinských činiteľov o zverstvách spáchaných ruskými silami v meste Buča, ale nemá ani dôvod ich spochybňovať, povedal v pondelok predstaviteľ ministerstva obrany USA pod podmienkou anonymity.

19:57 Rusko doposiaľ stiahlo z okolia Kyjeva asi dve tretiny svojich vojakov dislokovaných v tejto oblasti a presúva ich do Bieloruska. Zvyšok ruských vojakov ostáva na svojich pozíciách mimo ukrajinského hlavného mesta. V pondelok to uviedol vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva obrany, ktorý si želal ostať v anonymite.

19:27 Japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši, ktorý je na návšteve Poľska, v pondelok povedal, že spolu s ním pocestuje naspäť do Japonska aj 20 ukrajinských utečencov. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

19:00 Šéf administratívy regiónu Žytomyr Vitalij Bunechko povedal, že v regióne už nie sú žiadni ruskí votrelci.

18:58 Estónske ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ruského veľvyslanca, aby mu v súvislosti so správami o násilnostiach spáchaných na civilistoch v ukrajinskom meste Buča tlmočilo svoj rozhodný protest.

18:44 Vedúci predstavitelia bieloruskej opozície žijúci v exile - Sviatlana Cichanovská a Pavel Latuška - vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby  vyhlásilo Bielorusko za krajinu dočasne okupovanú Ruskom. Bol by to "mimoriadne dôležitý krok na zastavenie ruskej agresie voči Ukrajine a obnovu bezpečnosti v regióne", píše sa vo vyhlásení.

18:32 Americký prezident Joe Biden v pondelok vyzval na začatie súdneho procesu voči lídrovi Ruska Vladimirovi Putinovi za údajné vojnové zločiny. Imformovala o tom agentúra AP. "Je to vojnový zločinec," povedal Biden na adresu Putina.

18:16 Vojaci zničili známy park Dobropark v obci Motyzhyn v regióne Kyjev.

18:15 Spojené štáty sa chcú pokúsiť o suspendovanie Ruska z Rady OSN pre ľudské práva. V pondelok o tom informovala americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Ako informovala agentúra AFP, Ruská diplomatická misia v Ženeve oznámenie americkej veľvyslankyne bezprostredne nekomentovala.

18:07 Rusko zruší po 9. apríli cestovné obmedzenia zavedené v dôsledku koronavírusovej pandémie pre 52 "spriatelených" krajín, ktoré sa nepridali k Západu a neuvalili na Moskvu sankcie za inváziu na Ukrajinu. Oznámil to v pondelok ruský premiér Michail Mišustin, ktorého citovala agentúra Reuters.

17:56 Nemecká vláda v pondelok vyhlásila 40 ruských diplomatov za "neželané osoby". Na opustenie krajiny majú päť dní. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej.

17:44 Ukrajinské vedenie v pondelok obvinilo Moskvu zo zlého zaobchádzania s ukrajinskými vojakmi zajatými ruskou armádou. Prepustení vojnoví zajatci vo svojich svedectvách popisovali bitie, zastrašovanie a zlé podmienky vo väzbe. Informovala o tom agentúra AFP.

17:00 Rusko má za cieľ dobyť Charkov. Hovorca ministerstva Oleksandr Motuzianyk uviedol, že Rusko sústredilo svoje úsilie na útok na ukrajinské jednotky v Donbase a dobytie Charkova, druhého najväčšieho ukrajinského mesta s predvojnovou populáciou 1,4 milióna.

16:45 Okupant vymenil štítok vesty za ukradnutý macbook.

16:30 Z mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, ktoré obliehajú ruské sily, už bolo zničených asi 90 percent. Povedal to v pondelok tamojší primátor Vadym Bojčenko, informuje agentúra AFP.

"Smutnou správou je, že 90 percent infraštruktúry v meste je zničených a 40 percent z toho sa už nedá obnoviť," uviedol Bojčenko na tlačovej konferencii. "Ruská armáda brutálne ničí Mariupol... Bombardovanie je nepretržité," dodal. Väčšina útokov podľa jeho slov prichádza "od mora", kde sú umiestnené "ruské lode".

16:20 Starosta Mykolajiva Alexander Senkevič hlási, že útočníci ostreľujú mesto kazetovými granátmi.

16:05 Novinárom ukázali masový hrob v obci Motyžyn v Kyjevskej oblasti, ktorý našli po ústupe ruskej armády.

16:02 Európska únia vytvorí spoločný vyšetrovací tím s Ukrajinou, ktorého úlohou bude zhromažďovať dôkazy a vyšetrovať vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, ku ktorým došlo počas ruskej invázie. V pondelok poobede to uviedla predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová po telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. 

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu