Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Teror v Izraeli! V tieni vojny ho zachvátila nová vlna útokov: K viacerým sa prihlásil Daeš, 11 mŕtvych

Izraelská polícia zatkla palestínskych mužov počas stretov pri Damaskej bráne do Starého mesta Jeruzalema v druhú noc moslimského posvätného mesiaca ramadán, v nedeľu 3. apríla 2022. Zobraziť galériu (4)
Izraelská polícia zatkla palestínskych mužov počas stretov pri Damaskej bráne do Starého mesta Jeruzalema v druhú noc moslimského posvätného mesiaca ramadán, v nedeľu 3. apríla 2022. (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo)

TEL AVIV - Mohlo by sa zdať, že Islamský štát už neexistuje, ale opak je pravdou. Minulý týždeň došlo v Izraeli k trom útokom, z ktorých dva sú pripisované prívržencom tejto islamistickej, teroristickej organizácii. Všetky tri útoky si vyžiadali 11 obetí.

Pri útoku v Izraeli minulý utorok zahynulo podľa zdravotníkov päť ľudí. Od predošlého týždňa ide o tretí útok v Izraeli. Pri všetkých troch prišlo za týždeň o život 11 ľudí. Minulé dva útoky sa pripisovali páchateľom spriazneným s Islamským štátom. 

Policajný hovorca povedal, že sa strieľalo na dvoch alebo troch miestach na predmestí Bnei Brak, kde žije komunita ortodoxných židov. Strelec bol na motocykli a začal paľbu na balkóny a potom na ľudí okolo.

Zdravotníci oznámili, že o život prišlo päť osôb a že "terorista bol zlikvidovaný". Podľa izraelskej televízie sa polícia domnieva, že útočil Palestínčan zo Západného brehu Jordánu, ktorému niekto pomohol dostať sa do Izraela. Denník Haarec oznámil, že podozrivým je 27-ročný Palestínčan z Jaabadu pri Džaníne, ktorý bol na mieste zastrelený. V roku 2013 bol v Izraeli zatknutý za bezpečnostný delikt a odpykal si šesťmesačný trest. Polícia sa domnieva, že nebol sám a pátra po ďalšom útočníkovi. Podľa serveru Ynet pracoval v Bnei Braku nelegálne a bol vyzbrojený automatickou puškou.

Dôstojníčka izraelskej pohraničnej polície vľavo hliadkuje so svojím armádnym náprotivkom na trhu Mahane Yehuda v Jeruzaleme v rámci sprísnených bezpečnostných opatrení, v nedeľu 3. apríla 2022. Napätie v posledných dňoch prudko vzrástlo po tom, čo palestínski útočníci zabili 11 Izraelčanov pri samostatných útokoch po celej krajine.
Zobraziť galériu (4)
Dôstojníčka izraelskej pohraničnej polície vľavo hliadkuje so svojím armádnym náprotivkom na trhu Mahane Yehuda v Jeruzaleme v rámci sprísnených bezpečnostných opatrení, v nedeľu 3. apríla 2022. Napätie v posledných dňoch prudko vzrástlo po tom, čo palestínski útočníci zabili 11 Izraelčanov pri samostatných útokoch po celej krajine.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo)

Predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás utorňajší útok odsúdil. Zabíjanie izraelských alebo palestínskych civilistov "iba vedie k ďalšiemu zhoršeniu situácie a nestabilite," uviedol Abbás podľa agentúry AP. Palestínske radikálne hnutie Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, naopak útok privítalo, uviedla stanica BBC.

Prvý zo série útokov sa odohral v Beerševe predošlý týždeň a páchateľ pri ňom zabil nožom a autom štyroch ľudí. V nedeľu potom dvaja útočníci v Hadere zabili dvoch policajtov. Títo traja páchatelia boli zabití.

Izraelskí vojaci hliadkujú na trhovisku Mahane Yehuda v Jeruzaleme v rámci zvýšených bezpečnostných opatrení, v nedeľu 3. apríla 2022.
Zobraziť galériu (4)
Izraelskí vojaci hliadkujú na trhovisku Mahane Yehuda v Jeruzaleme v rámci zvýšených bezpečnostných opatrení, v nedeľu 3. apríla 2022.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo)

Izraelci zabili troch Palestínčanov, mali byť teroristami

Izraelská polícia v sobotu uviedla, že pri svojej operácii na Západnom brehu Jordánu zastrelila troch Palestínčanov. Podľa nej išlo o členov teroristickej bunky, ktorá plánovala atentát, informovala agentúra Reuters. Za svojich členov zabitých mužov označila teroristická skupina Islamský džihád. Napätie medzi Izraelom a Palestínčanmi sa znovu zvýšilo po niekoľkých teroristických útokoch na izraelskom území v uplynulých dňoch.

"Išlo o teroristickú bunku, ktorá sa nedávno zapojila do teroristických aktivít proti bezpečnostným silám a zjavne pripravovala ďalší útok," uviedla polícia. Podľa nej boli muži, ktorých sa pokúšali policajti neďaleko Džanínu pôvodne len zadržať, ozbrojení. Pri následnej prestrelke utrpeli zranenia štyria členovia izraelských bezpečnostných zložiek.

Izraelský vojak mimo službu nesie svoju pušku na pláži v Tel Avive v sobotu 2. apríla 2022. Izraelské bezpečnostné sily sú po nedávnych smrteľných útokoch v stave najvyššej pohotovosti.
Zobraziť galériu (4)
Izraelský vojak mimo službu nesie svoju pušku na pláži v Tel Avive v sobotu 2. apríla 2022. Izraelské bezpečnostné sily sú po nedávnych smrteľných útokoch v stave najvyššej pohotovosti.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Oded Balilty)

Vo štvrtok a v piatok izraelské bezpečnostné sily zabili na Západnom brehu Jordánu ďalších troch Palestínčanov. Izraelsko-palestínske napätie vzrástlo po sérii troch útokov na území Izraela, ktoré si vyžiadali 11 obetí. 

Izraelské bezpečnostné zložky sú kvôli napätej situácii v stave zvýšenej pohotovosti a pripravujú sa na vlnu násilností a to predovšetkým v súvislosti s pôstnym mesiacom ramadán, ktorý pre Palestínčanov začal v sobotu. Vlani počas ramadánu dochádzalo k pravidelným nočným stretom Palestínčanov s izraelskou políciou. Násilnosti spolu so snahou Izraelčanov vysťahovať desiatky palestínskych rodín z ich domovov vo východnom Jeruzaleme nakoniec v máji viedli k 11 dní trvajúcej štvrtej vojne medzi Izraelom a militantnou skupinou Hamas, ktorá vládne v Pásme Gazy.

Viac o téme: útokyIzraelPalestínaIslamský štátPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu