Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obyvatelia okupovaného ukrajinského mesta si poradili s Rusmi bez boja: Neuveríte, ako ich porazili

Ruskí vojaci v meste Izium Zobraziť galériu (2)
Ruskí vojaci v meste Izium (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

IZIUM - Ukrajinský ľud sa bráni proti Rusom všetkými možnými spôsobmi. Počas rozsiahlej invázie sa ruskej armáde podarilo obsadiť mesto, kde sa od hladu najedli koláčov od miestnych. Bol v tom však háčik. Takmer tridsať vojakov skončilo v nemocnici.

Obyvatelia mesta Izium neďaleko Charkova sa oslobodili od ruských okupantov vďaka jedlu. Po tom, ako ruská armáda obsadila ich mesto, nemali na výber a museli im poskytnúť nejakú potravu, informujú Wiadomości. Túto situáciu však využili vo svoj prospech. Rusov otrávili koláčmi. Dvaja vojaci zahynuli a ďalších 28 skončilo na jednotke intenzívnej starostlivosti. 

Ukrajinská rozviedka tiež uvádza, že mnohí z ruských vojakov sa otrávili alkoholom neznámeho pôvodu. V súčasnosti je hlásených asi 500 takýchto prípadov. Izium je mesto nachádzajúce sa v Charkovskej oblasti, viac ako 120 km juhovýchodne od Charkova. Pred vojnou v ňom žilo zhruba 45 tisíc obyvateľov. Rusi o túto časť Ukrajiny bojovali od prvých dní invázie. 

Desivé zábery z bombardovanej Buče: Z toho sa tisnú slzy do očí! Masový hrob v areáli kostola? (archívne video)

Desivé zábery z bombardovanej Buče: Z toho sa tisnú slzy do očí! Masový hrob v areáli kostola? (Zdroj: MIl.UA)

Prípravy na ofenzívu

Ukrajinský generálny štáb ešte v piatok popoludní v správe na Facebooku napísal, že Rusi preskupujú svoje sily v rámci prípravy na ofenzívu v Donbase. Ako bolo oznámené, ruské sily stále blokujú a strieľajú na Charkov a bránia okupované mestá v regióne - vrátane mesta Izium. Ruské jednotky naďalej ostreľujú mestá delostreleckou muníciou. Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády chcú prevziať kontrolu nad oblasťami Popasnu a Rubizne a plnú kontrolu nad mestom Mariupol.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaUkrajina v krízeIzium
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu