Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň tridsiaty ôsmy (2. apríl 2022)

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

KYJEV - Vojna na Ukrajine sa napriek mierovým rokovaniam neskončila. Rusi sa postupne sťahujú zo severu Ukrajiny, ale zanechávajú po sebe obrovskú spúšť. Zelenskyj uviedol, že na východe krajiny je situácia "aj naďalej mimoriadne ťažká". Okrem toho povedal, že ruské sily sa hromadia v Donbase, smerom na Charkov, a "chystajú sa na ešte silnejšie" útoky.ešte

Naživo z Ukrajiny

Na videu bol zachytený výbuch ropného skladu v meste Belgorod, Rusko z toho obvinilo Ukrajinu

Na videu bol zachytený výbuch ropného skladu v meste Belgorod, Rusko z toho obvinilo Ukrajinu (Zdroj: YouTube/Militarnyi Videonews)

ONLINE

20:38 Vo viacerých metropolách sveta sa v sobotu konali zhromaždenia na podporu Ukrajiny a proti vojne, ktorú na jej území rozpútalo Rusko. Informovala o tom agentúra AFP. Jedna z takýchto demonštrácií sa konala vo švajčiarskom meste Bern, kde sa tisíce ľudí zišli napriek na toto obdobie  nezvyčajnému sneženiu. Boli medzi nimi aj Rusi, ktorí  vyjadrovali podporu Ukrajine a kritizovali svojho prezidenta Vladimira Putina.

20:33 Na jednej z ulíc ukrajinského mesta Buča severozápadne od Kyjeva spozorovali novinári agentúry AFP v sobotu ležať telá najmenej 20 mužov v civilnom odeve. Spravodajcovia do tohto mesta, v ktorom sa v posledných týždňoch odohrávali ťažké boje, vstúpili spolu s ukrajinskými silami po tom, čo sa odtiaľ stiahli ruské jednotky.

20:06 Ukrajinské sily získali späť kontrolu nad celou Kyjevskou oblasťou a oslobodili ju od Rusov. Oznámila to dnes na facebooku námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. V meste Buča blízko Kyjeva muselo byť do spoločných hrobov uložených 280 tiel, povedal tamojší starosta.

19:45 V masovom hrobe v meste Bucha pochovali takmer 300 obetí.

18:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu obvinil ruských vojakov, ktorí ustupujú alebo sú vytláčaní ukrajinskými silami, že úmyselne nastražujú míny v oblastiach severnej Ukrajiny.

17:47 Ukrajinskí aktivisti si na sobotňajšej akcii v rakúskej metropole Viedeň, ktorá sa uskutočnila pri vojenskom pamätníku sovietskych hrdinov, pripomenuli viac ako 150 detí usmrtených počas ruskej ofenzívy na Ukrajine.

17:40 V areáli bývalej jadrovej elektrárne v Černobyle dnes bola slávnostne vztýčená ukrajinská vlajka. Stalo sa tak potom, čo sa z miesta stiahli ruské jednotky, ktoré elektráreň okupovali od prvých dní terajšej vojny na Ukrajine.

17:38 Turecko je ochotné pomôcť evakuovať ľudí z ukrajinského prístavného mesta Mariupol, ktoré oblieha ruská armáda, uviedlo v sobotu turecké ministerstvo obrany s tým, že zranených a civilistov môžu zobrať lode.

17:37 Ukrajinské jednotky získali naspäť kontrolu nad viac ako 30 obcami v Kyjevskej oblasti, uviedol v sobotu poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč s tým, že Ukrajina opäť ovládla i mestá Buča a Brovary.      

17:16 Ukrajinu od začiatku ruskej invázie 24. februára opustilo už takmer 4,14 milióna obyvateľov, pričom sa Slovensko prišlo 294.885 z nich, vyplýva z údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) zverejnených v sobotu.

16:25 Viac ako 180 ľudí dnes zadržali policajti v 15 ruských mestách pri nepovolených demonštráciách proti vojne na Ukrajine. Informovala o tom mimovládna organizácia OVD-Info, ktorá monitoruje zásahy ruskej polície.

Viac o téme: RuskoUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu