Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusko vyhlásilo za zahraničných agentov ďalších novinárov i právnika

Ruský prezident Vladimír Putin
Ruský prezident Vladimír Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo na zoznam tzv. zahraničných agentov ďalších osem osobností z ruských médií.

Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters, podľa ktorej ide o ďalší zo série krokov podnikaných ruskými úradmi na potlačenie kritikov politiky Kremľa. Zoznam, ktorý zverejnilo ministerstvo spravodlivosti v noci na sobotu, zahŕňa Jelizavetu Osetinskú, bývalú šéfredaktorku niekoľkých ruských ekonomických periodík, ktoré okrem iného zverejňovali aj informácie o obchodných záujmoch ľudí blízkych prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Zničený a zbombardovaný Irpin neďaleko Kyjeva: Na uliciach ležia mŕtvi civilisti, ktorí sa stali obeťami ruského ostreľovania (Zdroj: profimedia.sk)

Osetinská svojho času spoluzakladala periodikum The Bell. Do zoznamu zahraničných agentov bola najnovšie zaradená aj jeho šéfredaktorka Irina Malkovová. Na zozname sa ocitli i Marija Borzunovová, reportérka nezávislého TV kanála Dožď, spisovateľ a videobloger Jevgenij Ponasenkov, známy vtipnými poznámkami namierenými proti vláde a diskusnými reláciami na štátnych televíznych kanáloch, či korešpondentka spravodajského webu Mediazona Alla Konstantinovová a dagestanský novinár Murad Muradov.

Do zoznamu zahraničných agentov pribudli aj mená poslanca z Komijskej republiky, právnika Viktora Vorobiova, a  Anna Golubevovej, ktorá vedie organizáciu na podporu komunity LGBT+. Označenie "zahraničný agent" udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 bola platnosť zákona rozšírená tiež na médiá a od roku 2019 aj na jednotlivých novinárov a aktivistov. Ruské ministerstvo spravodlivosti koncom marca uznalo za zahraničného agenta aj nemeckú televíznu a rozhlasovú spoločnosť Deutsche Welle.

V súčasnosti je v registri zahraničných agentov tohto rezortu 127 osôb a organizácií.

Viac o téme: AgentiRuskoVladimir PutinVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu