Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hrozí zastavenie dodávok ruského plynu: Od apríla musia zahraniční odberatelia platiť v rubľoch

(Zdroj: TASR/Sven Hoppe/dpa)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že podpísal dekrét, podľa ktorého budú musieť zahraniční odberatelia od 1. apríla platiť za dodávky ruského plynu v rubľoch. V prípade, že sa platby nezrealizujú, kontrakty budú zastavené. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Ak budú chcieť nakúpiť ruský plyn, budú si musieť otvoriť v ruských bankách účty v rubľoch. Z týchto účtov sa od zajtra budú realizovať platby za dodávky plynu," uviedol Putin v televíznom prejave. "Ak sa platby nezrealizujú, budeme to považovať za neuhradenie záväzkov, čo so sebou ponesie následky. Nám nikto nič nedodá zadarmo a my tiež nemienime robiť charitu. To znamená, že súčasné kontrakty budú zastavené," dodal.

Archívne video: Eduard Heger na summite EÚ o spoločných nákupoch plynu

Eduard Heger na summite EÚ o spoločných nákupoch plynu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Putin oznámil plány na platby za dodávky plynu v rubľoch už pred týždňom a táto informácia sa okamžite odrazila na kurze rubľa. Kurz meny, ktorý sa po invázii Ruska na Ukrajinu prepadol na historické minimum, išiel po oznámení ruského prezidenta výrazne nahor. Západné vlády a firmy však takúto požiadavku odmietli s tým, že ide o porušenie kontraktov, keďže v rámci nich sú platby stanovené v eurách alebo dolároch.   

Hlas-SD vyzýva vládu

Mimoparlamentná strana Hlas-SD expremiéra Petra Pellegriniho vyzvala vládu SR, aby verejne zareagovala na dnešné rozhodnutie ruského prezidenta Putina, podľa ktorého tzv. "nepriateľské krajiny" vrátane SR budú musieť platiť od 1. apríla za dodávky plynu v rubľoch. V opačnom prípade je Rusko pripravené zneplatniť existujúce zmluvy o plyne a zastaviť jeho dodávky. "Žiadame vládu SR, aby predstavila verejnosti scenáre ďalšieho postupu vrátane úplnej odstávky importu plynu z Ruska," uviedla strana. 

Viac o téme: RubleRuský plynOdoberatelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu