Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Biden sa poďakoval vojakom USA v Poľsku a ocenil odvahu civilistov na Ukrajine

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: TASR/AP Photo/Patrick Semansky)

VARŠAVA - Americký prezident Joe Biden sa v piatok počas návštevy Poľska poďakoval vojakom Spojených štátov, ktorí boli vyslaní do tejto krajiny, a označil ich za "najlepšiu bojovú silu v svetových dejinách".

Šéf Bieleho domu zároveň vyzdvihol nesmiernu odvahu ukrajinských civilistov a ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine označil za skúšku pre demokratické krajiny, ktoré sú ohrozované autokratickými režimami. TASR o tom informuje na základe správ stanice CNN a agentúr PAP a AFP. "Vy ste tí, ktorí riskujú - v niektorých prípadoch vlastné životy. Američania hrdo podporujú vaša úsilie," povedal Biden príslušníkom americkej 82. výsadkovej divízie v poľskom meste Rzeszów ležiacom približne 80 kilometrov západne od ukrajinských hraníc, ktorých úlohou je posilniť východné krídlo Severoatlantickej aliancie. 

V súčasnosti podľa amerického prezidenta nejde len o pomoc ukrajinskému ľudu a zastavenie páchanej masakry, ale tiež o slobodu budúcich generácií. "Otázkou je: Kto zvíťazí? Sú to demokracia a hodnoty, ktoré zdieľame? Alebo zvíťazia autokracie?" povedal Biden podľa CNN. Americkí vojaci podľa neho v tomto zápase zohrávajú kľúčovú úlohu. Na stretnutí s nimi sa zúčastnil aj minister obrany USA Lloyd Austin. Biden sa tiež poďakoval humanitárnym organizáciám v Poľsku za zásielky pomoci na Ukrajinu, ako aj za podporu pre utečencov, ktorí odtiaľ prišli do Poľska. Ukrajinci podľa jeho slov okamžite potrebujú potraviny, prikrývky, lieky a finančnú hotovosť.

Spojené štáty poskytnú Ukrajincom humanitárnu pomoc

Spojené štáty vo štvrtok ohlásili, že Ukrajincom, ktorí trpia v dôsledku Ruskom rozpútanej vojny, poskytnú humanitárnu pomoc vo výške miliardy dolárov. Z Ukrajiny utieklo podľa údajov OSN už približne 3,7 milióna ľudí, pričom do Poľska ich prišlo zhruba 2,2 milióna. Ako uvádza Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), viac ako pol milióna osôb utieklo do Rumunska a okolo 20.000 do Ruska. Okolo 90 percent z utečencov tvoria ženy a deti, píše AFP.

Návšteva Poľska predstavuje druhú časť Bidenovej cesty po Európe, ktorú podnietila ruská invázia na Ukrajinu. Biden sa ešte vo štvrtok v Bruseli stretol s európskymi lídrami na summitoch NATO, EÚ aj G7. Šéf Bieleho domu po absolvovaní programu v Rzeszówe odletí do Varšavy. Jeho návšteva Poľska potrvá do soboty.

Viac o téme: VojaciUSAPoľskoUkrajinaVaršava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu