Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Valné zhromaždenie OSN prijalo rezolúciu viniacu Rusko z humanitárnej krízy na Ukrajine

Mimoriadne zasadnutie Valného zhromaždenia OSN
Mimoriadne zasadnutie Valného zhromaždenia OSN (Zdroj: SITA/AP Photo/Seth Wenig)

NEW YORK - Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) vo štvrtok prijalo rezolúciu, ktorá pripisuje Rusku zodpovednosť za humanitárnu krízu na Ukrajine a žiada okamžité nastolenie prímeria. Informovala o tom agentúra AP.

Za rezolúciu hlasovalo  140 krajín, 38 vrátane Číny sa zdržalo a päť - Bielorusko, Sýria, Severná Kórea, Eritrea a Rusko - bolo proti. Text prijatej rezolúcie odsudzuje "vážne humanitárne následky" agresie ruskej armády, ktorá ostreľuje, bombarduje a oblieha husto obývané mestá v takom rozsahu, aký Európa nevidela už desaťročia. VZ OSN zároveň žiada pre humanitárnych pracovníkov bezpečný prístup do všetkých častí Ukrajiny. Kremeľ túto rezolúciu odsúdil ako "protiruskú" a jej podporovateľov obvinil zo zneužívania humanitárnej situácie v Ukrajine na politické ciele.

Bezpečnostná rada OSN v stredu jasnou väčšinou zamietla návrh rezolúcie o humanitárnej kríze predložený Ruskom. Rezolúcia Moskvy uznala, že Ukrajina potrebuje naliehavú pomoc, ale vôbec sa nezmienila o ruskej invázii, ktorá súčasnú krízu spôsobila.

Rezolúcie kritické voči vojne na Ukrajine však nemajú takmer nijakú šancu prejsť vo vplyvnejšej Bezpečnostnej rade OSN, kde má Rusko právo veta. Na rozdiel od rezolúcií prijatých v BR OSN nie je rezolúcia schválená valným zhromaždením svetovej organizácie záväzná na základe medzinárodného práva a má z veľkej časti len symbolický význam.

Viac o téme: VojnaRuskoOSNUkrajinaValné zhromaždenieHumanitárna kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu