Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Mrazivá hrozba podpredsedu ruskej Dumy vo Varšave: Len si to na nás skúste a vpálime aj k vám!

Šamanov si Poľsko za nápad mierovej misie na Ukrajinu podal. Zobraziť galériu (2)
Šamanov si Poľsko za nápad mierovej misie na Ukrajinu podal. (Zdroj: Profimedia.sk)

VARŠAVA/KYJEV - Už niekoľko dní sa vedú debaty o tom, či by NATO malo alebo nemalo vyslať nejakých predstaviteľov v rámci mierovej misie na Ukrajinu. S týmto nápadom prišlo ako prvé Poľsko, ktoré však teraz viac ako schladil svojou hrozbou podpredseda ruskej Dumy Vladimir Šamanov. Jeho varujúce až výhražné slová na adresu Poľska pritom vyznievali ako z nejakej debaty v tretej cenovej skupine.

Šokujúce vyjadrenie Šamanova priniesol portál Daily Mail. Ak vraj Poľsko vyšle vojakov na Ukrajinu, Rusko ho rozdrví. S týmto šokujúcim vyhlásením vystúpil dnes vo Varšave podpredseda ruskej Dumy Vladimir Šamanov. Jeho reakcia prichádza po tom, ako chcelo poľsko vyslať na Ukrajinu medzinárodné mierové jednotky.

Uvedomte si, kde máte hranice, povedal predstaviteľ režimu, ktorý už mesiac okupuje cudziu samostatnú krajinu

Priam až ironicky vyznievajú aj ďalšie slová Šamanova. "Je čas, aby si vedenie krajiny (Poľska) uvedomilo, kde má hranice. Len si, Poliaci, skúste vystrčiť hlavu len 10 metrov za nich," povedal Šamanov. Rusko pritom už mesiac okupuje Ukrajinu, ktorá je samostatným štátom.

Tiež uviedol, že konečné fázy konfliktu sa budú odohrávať v blízkosti poľskej hranice. Na prípadné zapojenie sa poľských jednotiek by Moskva vraj odpovedala "plnohodnotne vrátane použitia hypersonických striel“.

Nápad mierovej misie sa, podľa očakávania, nestretol s podporou v NATO

Poliaci mali plán na vyslanie mierových jednotiek už skôr počas tohto týždňa a navrhli ho aj na prebiehajúcom mimoriadnom summite NATO, kde sa však k tomuto kroku aliancia nakoniec neodhodlá. Podľa generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga by zapojenie týchto jednotiek spôsobilo priamy konflikt s Ruskou federáciou. Podľa servera onet.pl by však v prípade mierovej misie išlo asi o 10-tisíc vojakov.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

Viac o téme: HrozbaMierová misiaPoľskoVladimir ŠamanovKonflikt na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu