Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Britský súd rozhodol: Juan Carlos nemá imunitu voči obvineniam z obťažovania

Juan Carlos I.
Juan Carlos I. (Zdroj: TASR/AP Photo/Esteban Felix, File)

LONDÝN - Britský sudca vo štvrtok rozhodol, že na bývalého španielskeho kráľa Juana Carlosa sa nevzťahuje imunita a môže byť stíhaný pre obvinenia z obťažovania. Informovala o tom agentúra AFP.

Dánska podnikateľka nemeckého pôvodu Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Saynová (58), ktorá mala byť v rokoch 2004 - 2009 milenkou Juana Carlosa, od neho žiada na najvyššom súde v Londýne náhradu za ublíženie na zdraví. Tvrdí, že po tom, čo ich vzťah odmietla obnoviť, sa jej vyhrážali, vlámali sa do jej nehnuteľností a bola špehovaná.

Právnici bývalého kráľa tvrdia, že Juan Carlos má pred britským súdnictvom imunitu a obvinenia musia byť podané na  španielsky najvyšší súd. Sudca Matthew Nicklin však uviedol, že Juan Carlos už nie je úradujúci panovník ani hlava štátu a nie je ani členom dvora svojho syna, úradujúceho kráľa Filipa VI. - na základe čoho by mal nárok na právnu ochranu.

Juan Carlos obvinenia z obťažovania popiera

Civilné konanie na základe obvinení vznesených Saynovou-Wittgensteinovou-Saynovou tak po štvrtkovom rozhodnutí súdu môže pokračovať. Juan Carlos má pred anglickým súdom zodpovednosť ako "súkromná osoba". Juan Carlos (84), ktorý vládol od roku 1975 do svojej abdikácie v roku 2014, obvinenia z obťažovania popiera a tvrdí, že anglické súdy nad ním - ako príslušníkom španielskej kráľovskej rodiny - nemajú žiadnu právomoc.

Viac o téme: ObťažovanieImunitaSúd ŠpanielskoBritániaJuan Carlos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu