Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VOJNA na Ukrajine Deň dvadsiaty deviaty (24. marec 2022)

Boje na Ukrajine pokračujú Zobraziť galériu (3)
Boje na Ukrajine pokračujú (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Vojna na Ukrajine pokračuje, zomierajú aj civilisti a pri ostreľovaní Kyjeva prišla o život aj ruská novinárka. Do Bruselu priletel americký prezident Joe Biden, aby sa zúčastnil na sérii summitov o agresii Ruska na Ukrajine. Dianie sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

V uliciach ukrajinského mesta Mariupoľ sa v týchto dňoch ťažko bojuje

V uliciach ukrajinského mesta Mariupoľ sa v týchto dňoch ťažko bojuje (Zdroj: MIL.UA)

ONLINE

21:59 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov tvrdí, že jeho bojovníci ovládli radnicu ukrajinského mesta Mariupol a vztýčili nad ňou ruskú vlajku.Informovala o tom agentúra AFP.

21:56 Rusko chce údajne ukončiť vojnu do 9. mája. 

Podľa spravodajských informácií z Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny sa ruským jednotkám hovorí, že vojna sa musí skončiť do 9. mája, čo je v Rusku všeobecne oslavované ako deň víťazstva nad nacistickým Nemeckom.

21:54 Rusko tvrdí, že otvorí humanitárny koridor, ktorý umožní zahraničným lodiam opustiť ukrajinské prístavy. Koridor by mal byť 3 míle široký a otvorený od 8:00 do 19:00 25. marca.

21:36 Ťažké boje prebiehajú v Kyjevskej oblasti - východne, západne a severozápadne od Kyjeva. Mestská rada žiada obyvateľov v západných častiach mesta, aby zatvárali okná z dôvodu vysokej zadymenosti.

21:27 Mestská rada Mariupolu hlási úmrtia v dôsledku hladu v meste. Hovorí sa, že mnohí hladujú.

21:11 Americkí dobrovoľníci na bojisku v Kyjeve.

19:59 Denník Ukrajinska pravda informoval o strieľbe na evakuačný vlak.

19:55 Od začiatku invázie zahynulo v Kyjeve 75 civilistov.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých 75 civilistov a 307 zranených, uviedol Kličko s odvolaním sa na kyjevskú vojenskú správu. To zahŕňa 4 zabité deti a 16 zranených.

19:44 Ukrajinský parlament schválil vo štvrtok návrh zákona zavádzajúci dlhoročné tresty odňatia slobody za napomáhanie príslušníkom ruských inváznych síl. "Zámerné aktivity, ktoré napomáhajú agresorskému štátu" sa budú na jeho základe trestať desiatimi až 12 rokmi väzenia.

Medzi takéto aktivity patrí podpora nepriateľa, implementácia jeho rozhodnutí, získavanie alebo transfer finančných prostriedkov alebo majetku v prospech nepriateľa a jeho vojsk, ako aj rôzne ďalšie druhy kolaborantskej činnosti. Okrem väzenských trestov bude kolaborantom hroziť aj konfiškácia majetku a až 15-ročný zákaz zastávania verejných funkcií.

19:36 Ukrajinskí delostrelci zaútočili na vybavenie ruských útočníkov.

19:34 Ostreľovanie zabilo 3 ľudí v Mykolajivskej oblasti. Ďalších 13 je zranených. 

19:30 Ozbrojené sily Ukrajiny informovali o prepustení Lukyanovka. 

18:41 Takmer 200 civilistov zomrelo v meste Černigov. 

18:40 Presne pred mesiacom, 24. februára, Rusko spustilo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu. Tu je štatistika strát Ukrajiny. 

17:17 Pluk Azov v Mariupole tvrdí, že Rusko dobylo Kostol na príhovor Matky Božej v centre Mariupolu.

17:15 Spojené štáty naďalej odmietajú poskytnúť Ukrajine bojové lietadlá, a to napriek žiadosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na štvrtkovom summite NATO. Vysokopostavený predstaviteľ Spojených štátov pre CNN vo štvrtok povedal, že pozícia Washingtonu sa v tejto vecí nemení.

16:31 Uskutočnila sa prvá úplná výmena väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou. Oznámila to podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuk. Podľa nej bolo 10 ruských vojakov vymenených za 10 zajatých Ukrajincov.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu