Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Rusi prišli o mimoriadne cennú zbraň: Ukrajinci ich obrali o lahôdku pre spravodajské služby!

Súčasť ruského vojenského systému Krasucha-4
Súčasť ruského vojenského systému Krasucha-4 (Zdroj: Twitter/Ukraine Weapons Tracker)

KYJEV - Ukrajinské vojenské sily zaznamenali ďalší úspech. Prenosný kontajner, ktorý bol súčasťou ruského systému v kybernetickej vojne, prevzali ukrajinské sily. Rusi tak prišli o zariadenie na detekciu a blokovanie radarových a špionážnych satelitov. Pre spravodajské služby Ukrajiny je to veľký posun vpred.

Zariadenie Krasucha-4 je elektronická vojenská základňa, ktorá funguje ako pozemná pozorovacia stanica. Používa sa na detekciu a blokovanie veľkých radarov na lietadlách včasného varovania, akými sú americké E-3 Sentry a špionážne satelity, uvádzajú poľské Wiadomości. Ukrajinské sily našli tento veliteľský kontajner neďaleko Kyjeva. Na Twitteri ho na základe fotografie identifikovali ako prvok systému Krasucha-4.

Kompletná pojazdná vojenská súprava pozostáva z dvoch častí, ktoré sa prepravujú na nákladnom aute Kamaz 6350. Jeden z modulov slúži na elektronickú identifikáciu objektov v areáli, druhý ako veliteľské stanovište.

Dosah stovky kilometrov 

Ukrajina získala jeden z najefektívnejších systémov hybridnej vojny, ktorý sa používa v Rusku. Takýto kontajner je lahôdkou pre spravodajské agentúry. Ruská agentúra TASS v roku 2015 informovala, že o Krasuchu je veľký záujem aj v zahraničí. Zástupca generálneho riaditeľa Rádio-elektronických technológií Igor Nasenkov priblížil na medzinárodnom leteckom a vesmírnom veľtrhu MAKS-2015 v meste Žukovskij pri Moskve, že Krasucha dokáže odhaliť a zablokovať raketové radary na vzdialenosť až 250 kilometrov.

Vzdanie sa tak cenného vybavenia dáva podnet na zamyslenie. Prenosný kontajner je na snímke prevrátený na bok a poškodený. Vozidlo, ktoré bolo použité na jeho prepravu, sa nikde v okolí nenachádzalo. Do dnešných chvíľ nie je jasné, čo sa stalo so zvyšnými časťami Krasuchy. Odborníkov zaujíma, či bolo zariadenie poškodené úmyselne, alebo sa tak stalo následkom iných udalostí.

Strata čo i len polovice systému Krasucha-4 môže mať pre ruské sily veľmi negatívny operačný význam. Hoci jeho počiatky siahajú do konca 90. rokov, zostáva jedným z najefektívnejších mobilných EW systémov v ruskej armáde. Sériová výroba tohto poľného systému na ochranu ruskej vojenskej techniky sa začala v roku 2010.

Monitorovanie nepriateľských jednotiek 

Umiestnenie systému v blízkosti Kyjeva malo pravdepodobne za cieľ nielen monitorovať situáciu, ale aj sťažiť ukrajinským silám a ich medzinárodným partnerom nájsť a sledovať ruské jednotky v oblasti, kde prebiehali boje. Tieto systémy môžu tiež znefunkčniť rôzne typy pilotovaných a bezpilotných lietadiel. Krasucha-4, nájdená pri Kyjeve, by sa predsa len mohla ukázať ako veľmi užitočná, a to v prípade, ak by sa na oblohe objavili ďalšie letecké jednotky, drony či bezpilotné lietadlá, ktoré by oblasť monitorovali aj spoza Ukrajiny, teda z územia NATO.

Modul veliteľského stanovišťa môže byť teraz dôležitým zdrojom informácií pre Ukrajinu a jej západných partnerov. Dokonca aj analýza štruktúry elektroinštalácie vo vnútri zariadenia môže byť zdrojom cenných poznatkov o schopnostiach a vybavení ruskej armády.

Viac o téme: RuskoUkrajinaUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu