Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Na Korzike hrozia ďalšie nepokoje: Zomrel nacionalista, ktorý bol po útoku spoluväzňa v kóme

Yvan Colonna
Yvan Colonna (Zdroj: Profimedia)

MARSEILLE – Korzický nacionalista Yvan Colonna, odsúdený za vraždu tamojšieho prefekta Clauda Érignaca z roku 1998, podľahol v pondelok v nemocnici v Marseille vážnym zraneniam, ktoré utrpel začiatkom marca pri útoku spoluväzňa. TASR prevzala túto informáciu z agentúry AFP odvolávajúcej sa na podľa právnika jeho rodiny Patrica Spinosiho.

Šesťdesiatjedenročný Colonna dostal za vraždu prefekta doživotie. Vinu popieral a obrátil sa na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), ktorý však jeho žalobu zamietli. Vo väznici vo francúzskom meste Arles ho 2. marca napadol a dobil jeho spoluväzeň odsúdený za terorizmus. Colonna následne upadol do kómy. Tento čin vyvolal na ostrove, kde niektorí považovali Colonnu za hrdinu boja za nezávislosť Korziky nepokoje, pri ktorých utrpeli zranenia desiatky ľudí.

Francúzsko vyjadrilo ochotu rokovať o autonómii Korziky

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin v snahe upokojiť situáciu minulý týždeň vyjadril ochotu rokovať o autonómii Korziky. Érignaca zastrelila na ulici v Ajacciu skupina korzických nacionalistov 6. februára 1998, keď sa chystal ísť so svojou manželkou na koncert. Rok po vražde z nej niekoľko členov komanda obvinilo Colonnu. Neskôr svoje výpovede stiahli s tým, že polícia na nich pri výsluchoch vyvíjala nátlak. Colonna sa po prefektovej smrti ukrýval a chytili ho až v lete 2003 v pastierskej chate na Korzike.

Viac o téme: VäzeňúmrtieVraždaútok Yvan ColonnaVideo: Youtube
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu