Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Rusko spustilo procedúru na vystúpenie z Rady Európy

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že Moskva spustila procedúru na vystúpenie z Rady Európy (RE) a tento krok oficiálne oznámila generálnej tajomníčke organizácie Mariji Pejčinovičovej Buričovej. Informovala o tom agentúra AFP. RE Rusku pozastavila členstvo po invázii na Ukrajinu.

"Štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) a Európska únia, zneužívajúc svoju väčšinu v Rade Európy, dôsledne menia túto organizáciu na nástroj protiruskej politiky, odmietajú rovnocenný dialóg a všetky princípy, na ktorých bola táto celoeurópska štruktúra postavená," tvrdí ruský rezort diplomacie vo vyhlásení. Moskva svoje rozhodnutie o vystúpení odôvodnila tým, že organizácia stratila svoj charakter a zmenila sa na štruktúru pre "agresívne presadzovanie neoliberálneho prístupu k ľudským právam".

Rusko vstúpilo do Rady Európy v roku 1996

Rada Európy je medzinárodná organizácia, ktorej hlavným cieľom je ochrana ľudských práv a posilňovanie pluralitnej demokracie. Nejde o orgán Európskej únie. Rusko, ktoré vstúpilo do RE v roku 1996, už v minulosti bolo terčom sankcií tejto organizácie – po anexii Krymu v roku 2014. Generálna tajomníčka RE Pejčinovičová Buričová začiatkom marca pre AFP povedala, že "čoraz viac hlasov" žiada vylúčenie Ruska z Rady Európy.

Viac o téme: VystúpenieProcedúraRuskoRada Európy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu