Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ruský postup na Ukrajinu môže spomaliť počasie! V minulosti už zvrátilo viacero bitiek

Zničený Mariupoľ Zobraziť galériu (2)
Zničený Mariupoľ (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

PARÍŽ/KYJEV - Počasie môže mať zásadný vplyv na postup ruských vojsk Ukrajinou, uviedla francúzska stanica France 24. Ruské invázne vojská totiž budú popri silnom ukrajinskom odpore čeliť aj topeniu snehu a bahnitým cestám, ktoré prakticky znemožnia postup ťažkej techniky. Hlboké bahno už takto zvrátilo niekoľko dejinných bitiek, spomalilo aj Napoleona.

Rasputica je označenie pre jav, ktorý sa na Ukrajine, ale aj v Rusku a Bielorusku vyskytuje pravidelne dvakrát do roka, na jar a na jeseň. Na jeseň cesty v rovinatých regiónoch znepriechodnia prívaly dažďa, na jar to potom býva topenie snehu. Rasputica sa obvykle objavuje v polovici marca, tento rok ale po miernych januárových teplotách prišla o niečo skôr.

Masy lepivého bahna predstavujú riziko najmä pre ťažkú ​​techniku. Podľa vojenských odborníkov je rasputica jedným z dôvodov, prečo ruské kolóny na Ukrajine postupujú tak pomaly a zároveň pomalšie, než vedenie ruskej armády očakávalo. Rozbahnený terén je teraz hlavne na východe a severe Ukrajiny. "Nastalo mnoho situácií, keď ruské tanky a ďalšie vozidlá prechádzali cez pole a boli zablokované. Vojaci boli nútení ich opustiť a pokračovať pešo. Tento problém existuje a bude sa ďalej zhoršovať," povedal ukrajinský vojenský analytik Mykola Beleskov. 

Ukrajinci prechádzajú cez rieku Irpiň po tom, ako bol most vyhodený do vzduchu, aby Rusi ďalej nepostupovali (Zdroj: Profimedia.sk)

Na rasputicu doplatila aj Napoleonova armáda pri ústupe z Ruska v roku 1812. Bahno vtedy natoľko spomalilo postup, že ich v nehostinnom kraji zastihla krutá zima. V zime 1941 zas tento jav spomalil postup Adolfa Hitlera pri útoku na Sovietsky zväz a prispel tým k prvej porážke Tretej ríše. Nepriazeň počasia potom pôsobila ťažkosti aj na druhej strane pri protiútoku červenej armády v roku 1943, pripomína France 24.

Ruský postup na Ukrajinu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/ Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Ruský prezident Vladimir Putin začal inváziu 24. februára a predpokladal, že krajinu o niekoľko dní dobyje, domnieva sa odborník na vojenskú stratégiu generál Dominique Trinquand. Putinov kalkul ale nevyšiel a ruské jednotky sa dostávajú do ťažkej situácie. "Keďže ruské jednotky nemôžu opustiť hlavné cesty, nedokážu dobývané mestá obkľúčiť. Môžu teda útočiť len z určitých miest. To zvýhodňuje obrancov, najmä ak používajú ľahké prostriedky a dobre poznajú terén," analyzuje Trinquand.

Klíma je jednou z hlavných výhod Ukrajiny tvárou v tvár ruskej vojenskej prevahe, súhlasí odborník na politické násilie v občianskej a konvenčnej vojne Jason Lyall, ktorý prednáša na americkej univerzite v Dartmouthe. "Ukrajinská armáda má štyri zbrane: Javelin, Stinger, rasputicu a TikTok," zhrnul na Twitteri s odkazom na obranné zariadenia Javelin a Stinger a na sociálnu sieť hojne využívanú na informovanie o vojne.

Viac o téme: SnehBahnoRuská armádaUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu