Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zelenskyj volal s Bidenom aj Muskom: Podpora cez starlink aj ďalšie sankcie proti Rusku!

Volodymer Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymer Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj oznámil, že v nedeľu telefonoval so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom. Hovorili spolu o finančnej podpore a sankciách proti Rusku. Informovala o tom agentúra AFP.

"V rámci nepretržitého dialógu som mal ďalší rozhovor s @POTUS [twitterový účet prezidenta USA]," napísal Zelenskyj na Twitteri. "Na programe boli otázky bezpečnosti, finančnej podpory pre Ukrajinu a pokračovania sankcií proti Rusku," napísal Zelenskyj.

Ukrajinci stoja v rade na základné potreby v meste pod ruským obliehaním na južnom pobreží (Zdroj: profimedia.sk)

Zelenskyj poďakoval Muskovi za pomoc

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval americkému miliardárovi Elonovi Muskovi za to, že svojou satelitnou internetovou službou Starlink podporil Ukrajinu, informovala agentúra DPA. "Budúci týždeň dostaneme ďalšiu várku systémov Starlink pre zničené mestá," uviedol Zelenskyj na Twitteri a Muskovi poďakoval za "podporu Ukrajiny slovami aj skutkami". Ukrajinský líder to uviedol počas rozhovoru s Muskom. Obaja "prediskutovali aj možné vesmírne projekty. Ale o tomto budem hovoriť až po vojne," uviedol Zelenskyj.

Elon Musk
Zobraziť galériu (2)
Elon Musk  (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh, file)

Starlink, ktorý vybudovala Muskova firma SpaceX, pomôže Ukrajincom získať prístup na internet v prípade zlyhania alebo zničenia telekomunikačných sietí. Satelitná internetová služba prenáša internetové údaje do vesmíru prostredníctvom rádiových signálov. Pozemné stanice na Zemi vysielajú signály satelitom na obežnej dráhe, a tie ich následne prenášajú späť užívateľom na Zemi. Starlink prevádzkuje viac ako 2000 satelitov a pozemné stanice, ktoré poskytujú internet, sú rozmiestnené po celom svete.

Viac o téme: RuskoUkrajinaElon MuskVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu