Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najvyšší súd potvrdil rozsudok smrti pre útočníka z bostonského maratónu: Výbuch zabil troch ľudí

Najvyšší súd Spojených štátov v piatok obnovil trest smrti pre etnického Čečenca Džochara Carnajeva
Najvyšší súd Spojených štátov v piatok obnovil trest smrti pre etnického Čečenca Džochara Carnajeva (Zdroj: SITA/FBI via AP)

WASHINGTON - Najvyšší súd Spojených štátov v piatok obnovil trest smrti pre etnického Čečenca Džochara Carnajeva, usvedčeného zo zabitia troch ľudí a zranenia stoviek ďalších počas Bostonského maratónu v roku 2013. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Odvolací súd v Bostone v júli 2020 zrušil rozsudok smrti, ktorý Carnajev dostal v roku 2015. Súd nariadil nový proces, ktorý mal stanoviť nový trest. Najvyšší súd však v piatok (4. marca) trest smrti potvrdil. Rozsudok podporili šiesti z deviatich sudcov, dodáva AFP.

Výbuch zabil troch ľudí a ďalších viac ako 260 utrpelo zranenia

Carnajev spolu so svojím starším bratom Tamerlanom Carnajevom 15. apríla 2015 umiestnili dve podomácky vyrobené bomby neďaleko cieľovej čiary bostonského maratónu. Výbuch zabil troch ľudí a ďalších viac ako 260 utrpelo zranenia, píše AFP. Džochara, ktorý mal v tom čase 19 rokov, zadržali štyri dni po útoku. Tamerlan zomrel počas prestrelky s políciou. Bratia pri úteku zabili policajta.

Administratíva bývalého prezidenta Donalda Trumpa v roku 2020 znovu obnovila popravy na federálnej úrovni. Americké ministerstvo spravodlivosti ich však pozastavilo krátko po tom, ako do prezidentského úradu v januári 2021 nastúpil Joe Biden, pripomína AFP.
 

Viac o téme: RozsudokNajvyšší súdBostonský maratónRozsudok smrti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu