Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ukrajina a Moldavsko prerušili elektrickú sieť s Ruskom, o niekoľko týždňov sa napoja na EÚ

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

KYJEV – Celé územie Ukrajiny je pod veľkou ruskou ofenzívou. I keď veľké mestá odolávajú tlaku agresora, situácia je viac ako vážna. Ukrajina sa preto snaží hľadať pomoc u svojho západného suseda Európskej únii. Spoločne s Moldavskom sa už tieto dve krajiny odpojili od ruskej elektriny a požadujú pripojenie k systému EÚ.

Minulý štvrtok sa Ukrajina odhodlala odpojiť od elektrickej siete zo sovietskej éry, ktorá ju spájala s ruskými a bieloruskými elektrickými sústavami. Bola to priama reakcia na ruskú vojenskú inváziu, informuje Politico. V súčasnej dobe Ukrajina spoločne s Moldavskom, ktoré sa odhodlalo spraviť rovnaký krok, dúfajú, že to, čo malo byť "cvičením nezávislosti na elektrine" v podobe troch dní, sa stane skutočnosťou. EÚ by im mala v takom prípade umožniť, aby sa pripojili k európskej kontinentálnej elektrickej sieti.

Ukrajinský minister energetiky Herman Galuščenko predĺžil test do 6. marca. Lobuje v EÚ za povolenie na okamžitú synchronizáciu s Európskou sieťou prevádzkovateľov sústav (ENTSO-E), pričom odpočítava dni, kedy Ukrajina už bude môcť používať elektrinu z EÚ. "Napriek vojenskej agresii Ruska, raketovým útokom na budovy a kritickú infraštruktúru, ukrajinský energetický systém preukázal svoju spoľahlivosť a bezpečnosť v rámci dodávok elektriny pre svojich spotrebiteľov," povedal Galuščenko.

Šokujúce zábery: Rusi zasiahli budovu krajského súdu v Charkove! Ostali po nej trosky a ranení (Zdroj: Facebook/Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie (SES, DSNS))

"Dokázali sme vážnosť svojich zámerov integrovať sa do európskeho systému, a to aj v tejto ťažkej dobe vojnového stavu. Apelujem na našich európskych partnerov, aby čo najskôr zosynchronizovali energetický systém Ukrajiny s ENTSO-E. Vašu podporu a solidaritu s ukrajinským ľudom potrebujeme viac ako kedykoľvek predtým!"

Už o niekoľko týždňov

V pondelok sa komisárka EÚ pre energetiku Kadri Simsonová stretla s predstaviteľmi spoločnosti ENTSO-E, aby prediskutovali pripojenie Ukrajiny do európskej siete. "Ukrajina žiada čo najskôr o núdzovú synchronizáciu s európskou sieťou. Je to technicky náročné, ale ako EÚ sa pokúsime pomôcť naším partnerom," povedala Simsonová v pondelok večer po mimoriadnom stretnutí ministrov energetiky. Dodala, že tento proces bude trvať niekoľko týždňov a pripojí k rozvodnej sieti EÚ aj Moldavsko.

Synchronizácia bola pôvodne naplánovaná na začiatok roka 2023, kým sa nedosiahne výsledok tohtoročného zimného testu. Druhý letný test bol naplánovaný na august, pričom oba vyžadujú, aby Ukrajina a Moldavsko preukázali, že dokážu stabilne prevádzkovať svoje systémy pri frekvencii 50 Hertzov (štandsrd v EÚ) bez potreby núdzového napájania od susednej krajiny. V piatok hovorca ENTSO-E uviedol, že ukrajinský prevádzkovateľ prenosovej sústavy elektriny Ukrenergo úspešne zložil zimnú skúšku.

Zimný test 

"Úspešný zimný test prebehol 24. februára. Ukrajinské ministerstvo energetiky organizuje každé dve hodiny brífingy v rámci celého odvetvia, aby držalo krok so stavom svojho energetického systému. Interné obchodovanie s elektrinou bolo pozastavené v prospech pevnej ceny až do odvolania," uviedol hovorca ENTSO-E. Od pondelka 14:00 miestneho času bol ukrajinský energetický systém stabilný, aj keď podľa ministerstva bolo hlásených 332 000 domácností, ktoré boli čiastočne alebo úplne odstavené od elektriny a 11 675 spotrebiteľov malo v dôsledku poškodenej infraštruktúry počas bojov prerušené dodávky plynu.

Zničené budovy po nočnom bombardovaní v Černigove (Zdroj: Profimedia)

Krajina má k dispozícii 734 000 ton uhlia, čo stačí na 15 až 20 dní. Vláda však nariadila všetkým tepelným elektrárňam prejsť na spaľovanie zemného plynu, a to v prípade zablokovania železničnej dopravy z uhoľných baní na východe Ukrajiny. Až 40 percent obnoviteľných zdrojov je pre výpadky elektrickej siete mimo prevádzky. V pondelok ukrajinský prevádzkovateľ jadrovej elektrárne Energoatom uviedol, že jeho elektrárne fungujú normálne. 

Posledné spojenie s Moskvou 

Pozdĺž západnej hranice Ukrajiny je elektráreň Dobrotvorskaja cez káble priamo napojená na poľskú elektrickú sieť. Spolu s najväčšou ukrajinskou tepelnou elektrárňou Burshtyn tvorí takzvaný energetický ostrov, ktorý sa v minulosti mohol napojiť na západnú sieť. Odpojenie od siete IPS/UPS ovládanej Moskvou sa začalo realizovať ako politický projekt.

Elektrická sieť
Zobraziť galériu (2)
Elektrická sieť  (Zdroj: Getty Images)

"Znamená to pre nás veľa, pretože v prvom rade to bude posledný míľnik v zmysle rozchodu s našou sovietskou minulosťou," povedal generálny riaditeľ Naftogazu Jurij Vitrenko v predvečer invázie. Keď bol Vitrenko ministrom energetiky Ukrajiny, stanovil pre krajinu synchronizáciu s EÚ ako strategickú prioritu.
 

Viac o téme: ElektrinaVojnaRuskoUkrajinaUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu