Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nič sa nezmenilo: Transport zemného plynu cez Jamal pokračuje opačným smerom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Transport zemného plynu cez plynovod Jamal-Európa, ktorým sa tradične prepravuje komodita z Ruska cez Poľsko do západnej Európy, pokračoval aj v pondelok opačným smerom, teda v reverznom režime a v nezmenenom objeme. Informujeme na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na najnovšie údaje nemeckého prevádzkovateľa siete plynovodov Gascadel.

Toto je už 10. týždeň od 21. decembra 2021, odkedy transport plynu medzi Poľskom a Nemeckom funguje v opačnom smere a vyvíja tak tlak na zvyšovanie cien plynu v Európe.

V pondelok dosiahol tok plynu z Nemecka do Poľska podľa údajov z meracej stanice Mallnow približne 1,5 milióna kilowatthodín za hodinu (kWh/h), čo sa prakticky nezmenilo od víkendu.

Renominácie alebo ponuky na transport plynu z Nemecka do Poľska sa tiež očakávajú s rýchlosťou približne 1,5 milióna kWh/h do utorka (22. 2.) rána.

Gazprom nemá rezervované kapacity

Ruský energetický gigant Gazprom, ktorý si môže rezervovať kapacitu plynovodu v denných aukciách, si na tejto trase neobjednal žiadnu kapacitu na február a marec. Nezarezervoval si kapacitu ani na 2. a 3. štvrťrok, pričom tento týždeň sa opäť zdržal spotového predaja plynu prostredníctvom svojej elektronickej platformy.

Na ďalšej významnej trase pre ruské dodávky plynu do Európy, a to v smere na Slovensko z Ukrajiny cez hraničný priechod Veľké Kapušany, dosiahli nominácie na kapacitu v pondelok 263.539 MWh. To bolo približne na úrovniach z konca minulého týždňa, ale menej ako polovica prietokov zaznamenaných začiatkom februára.

Nominácie prostredníctvom tejto trasy dosiahli začiatkom februára maximum z roku 2022, a to 850.143 MWh.

Viac o téme: PlynPlynovodRuskoEurópaJamal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu