Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ceny plynu v Európe rapídne klesli: Pomocnú ruku podávajú Američania, tankery mieria cez Atlantik

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

WASHINGTON/BRUSEL - Krajiny v Európe v dôsledku stavu trhu a prebiehajúcej krízy už niekoľko týždňov sužujú vysoké ceny zemného plynu. Situácia začína byť vážna, a tak v týchto dňoch pomocnú ruku zapojili aj ďalšie zložky. Konkrétne ide o tankerové lode spoza veľkej mláky, ktoré smerujú do Európy v rámci pomoci s plynom.

Tieto správy vysoké ceny za plyn aspoň čiastočne už týždeň zrážajú nižšie. Niekoľko flotíl LNG smerovalo tiež do Číny, čo sa však najnovšie podľa agentúry Bloomberg zmenilo. Reč je o lodi, ktoré vyrazila z texaského prístavu Corpus Christi 27. novembra. Pri Havaji sa však prudko otočila a podľa všetkého má namierené do Európy.

Kurz menia aj ďalšie lode

Pravdepodobne však nepôjde o jedinú loď, ktorá z pôvodnej čínskej destinácie zmenila svoj kurz. Obchodníci mali takto obrátiť ešte najmenej sedem ďalších lodí s plynom.

Je to práve server Oilprice.com, ktorý informuje o ďalších 20 tankeroch smerujúcich do Európy. Pred týždňom bolo týchto lodí podľa toho istého zdroja zhruba len 10. Nahlásených je ešte ďalších 14, ktoré síce smerujú na Európu, ale ich cieľová stanica je zatiaľ neznáma.

Za ďalším nárastom cien za plyn bol minulý týždeň pokles toku plynu z Ruska plynovodom Jamal.

Analytici sa však ale domnievajú, že dodávky z lodí LNG nebudú energetickú krízu v Európe ovyplvňovať z dlhodobého hľadiska. Kapacitne totiž nestačia na to, aby pokryli celkový dopyt plynu v Európe. Správy o ich príchode však aj tak dočasne zrážajú ceny plynu nadol.

Takto videl začiatkom decembra rast cien ÚRSO

Ceny plynu, respektíve ich približnú predstavu v otázke zdražovania predstavil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) ešte začiatkom decembra.

Ceny plynu v Európe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: urso.gov.sk)

Domácnosti, ktoré vykurujú plynom, by mohli v roku 2022 priemerne mesačne zaplatiť viac od 9,66 eura do 19,18 eura v závislosti od spotreby plynu. Domácnosti, ktoré využívajú plyn len na varenie, zaplatia viac o približne 46 centov.

Úrad sám vypočítal tento modelový príklad so zmenou priemerných mesačných nákladov za dodávku plynu v roku 2022 v porovnaní s rokmi 2021 aj 2020 u troch najväčších dodávateľov plynu, ktorých trhový podiel pri dodávke plynu domácnostiam je sumárne vyše 80 %. Účinnosť cien za dodávku plynu bude plošne uplatnená od 1. januára 2022.

Ceny plynu v Európe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: urso.gov.sk)

ÚRSO pripomenul, že uvedené mesačné náklady sú modelové, vychádzajú z predpokladaných koncových cien za dodávku plynu podľa ukončených cenových konaní s dodávateľmi plynu a aktuálnych cenových rozhodnutí pre dodávateľov plynu na rok 2022. 

Viac o téme: PomocCenyPlynTankerUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu