Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ruská kríza! Blinken viní Rusko z vytvárania "falošných provokácií": Macron vyzval na ukončenie ostreľovania

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken
Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken (Zdroj: SITA/Kevin Lamarque/Pool Photo via AP)

MNÍCHOV - Ostreľovanie na východe Ukrajiny za posledných 48 hodín je súčasťou ruského úsilia o vytvorenie "falošných provokácií" na ospravedlnenie ďalšej "agresie" voči tejto bývalej sovietskej krajine, vyhlásil v piatok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Jeho slová zazneli na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, informovala agentúra AFP.

To, čo sa stalo "za posledných 24 až 48 hodín, je súčasťou scenára, ktorého cieľom je vytvárať falošné provokácie, následnej reakcie na tieto provokácie a páchania ďalšej agresie proti Ukrajine", povedal Blinken. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková na úvod mníchovskej konferencie uviedla, že Rusko hromadením svojich jednotiek predstavuje "absolútne neprijateľnú hrozbu".

Je to ruská kríza

"Táto kríza preto nie je ukrajinskou krízou. Je to ruská kríza. Vyzývame Rusko, aby okamžite stiahlo svojich vojakov," povedala Baerbocková počas panelovej diskusie s Blinkenom. Baerbocková zároveň obhajovala rozhodnutie svojej krajiny neposlať na Ukrajinu zbrane minulosťou Nemecka v spojitosti s druhou svetovou vojnou a povinnosťou hľadať iné spôsoby, ako zabezpečiť mier.

V prípade ruskej invázie by Západ uvalil na Moskvu zdrvujúce sankcie

Nemecká ministerka tiež varovala, že v prípade ruskej invázie by Západ uvalil na Moskvu zdrvujúce sankcie. Bidenova administratíva dala jasne najavo, že invázia by znamenala koniec plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2), ktorý bol vybudovaný s cieľom zvýšiť export ruského plynu do Nemecka. "My v Nemecku sme pripravení zaplatiť vysokú cenu," zdôraznila s tým, že na stole sú všetky možnosti, aj Nord Stream 2.

Chýbajú zástupcovia Ruska

V poradí 58. Mníchovská bezpečnostná konferencia sa začala v piatok a potrvá do nedele. Jednou z jej hlavných tém je ukrajinská kríza a napäté vzťahy Západu a Ruska. Medzi účastníkmi sú americká viceprezidentka Kamala Harrisová, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, šéf OSN António Guterres, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová či ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Naopak, chýbajú zástupcovia Ruska.

Macron vyzval na ukončenie ostreľovania na východe Ukrajiny

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok po summite EÚ – Africká únia v Bruseli vyzval na ukončenie ostreľovania na východe Ukrajiny. Povedal to v čase, keď narastajú obavy, že Rusko by mohlo hľadať zámienku na inváziu. Informujeme o tom na základe správy agentúry AFP. Podľa Macrona je situácia v Donbase v posledných hodinách "veľmi znepokojujúca" a vyžiadala si niekoľko obetí na životoch.

"Bombardovanie na (takzvanej) kontaktnej línii bolo obnovené. Vyzývame na ukončenie vojenských akcií a rýchlu deeskaláciu a na obnovenie konštruktívnych rokovaní," povedal francúzsky prezident. Nárast násilia na frontovej línii medzi ukrajinskými silami a proruskými separatistami prichádza po tom, čo Washington obvinil Rusko z pokusu vyprovokovať incident ako falošnú zámienku na to, aby mohlo podniknúť útok na Ukrajinu.

Macron, ktorý sa tento mesiac stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ďalej povedal, že "ruský vojenský tlak neoslabuje" napriek vyhláseniam Moskvy, že sťahuje vojakov z hraníc. Francúzsky líder trval na tom, že chce od Putina vidieť "konkrétne kroky" ako dôkaz, že je ochotný krízu deeskalovať.

Viac o téme: RuskoUSAUkrajinaAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu