Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ONLINE Konflikt na Ukrajine: Proruskí separatisti spustili ostreľovanie, FOTO zasiahli škôlku aj školu

Strela spravila dieru do múru materskej školy. Zobraziť galériu (2)
Strela spravila dieru do múru materskej školy. (Zdroj: Twitter.com/Збройні Сили України)

LUHANSK - Ruské ozbrojené skupiny na Donbase začali dnes približne o 9. hodine ostreľovať obec Luhansk. Jedna strela zasiahla miestnu materskú školu, kde sa v tom čase nachádzali deti. Ostreľovanie bolo zaznamenané aj v iných častiach krajiny.

16:58 - Ostreľovanie materskej školy na východe Ukrajiny bolo "provokáciou", ktorej cieľom je vytvoriť zámienku pre ruskú vojenskú akciu, vyhlásil vo štvrtok britský premiér Boris Johnson. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. "Materská škola bola ostreľovaná a my vieme, že to bola operácia pod falošnou vlajkou, ktorá má poškodiť povesť Ukrajincov, má vytvoriť zámienku a poslúžiť ako provokácia, po ktorej bude nasledovať ruská vojenská akcia," povedal Johnson novinárom. 

16:00 - Nebezpečenstvo ruskej invázie na Ukrajinu je veľmi vysoké. Povedal to dnes americký prezident Joe Biden pred odletom do amerického štátu Ohio. Všetko podľa neho nasvedčuje tomu, že Rusko je pripravené do susednej krajiny vpadnúť. Šéf Bieleho domu podľa agentúry Reuters tiež poukázal na informácie, podľa ktorých Rusko vykonáva operácie, ktoré majú pôsobiť ako akcia niekoho iného, a tým si vytvára zámienku na vojenskú akciu.

15:45 - Záväzok USA voči NATO v článku 5 ostáva pevný. "Ako povedal prezident Biden, pokiaľ to bude nutné, budeme ochraňovať každý jeden centimeter územia členských štátov NATO." Uviedol to minister obrany USA Lloyd J. Austin III.

15:30 - NATO veľmi pozorne a intenzívne sleduje riziko prípadnej ruskej agresie a v reakcii na to zvyšuje svoju pripravenosť. Na rokovaní sme preto vojenským orgánom Aliancie zadali úlohu, aby bližšie rozpracovali možnosti ďalšieho posilnenia obrany Aliancie – vrátane jej východného krídla, ktorého súčasťou je aj Slovensko. Vyjadril sa tak minister obrany SR Jaroslav Naď.

 

AKO OBRANNÁ ALIANCIA MUSÍ NATO PREDVÍDAŤ A PLÁNOVAŤ AJ OPATRENIA, KTORÉ SÚ NASTAVENÉ NA HORŠÍ SCENÁR, NEŽ JE...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Thursday, February 17, 2022

15:20 - Litva tvrdí, že Rusko môže kedykoľvek zaútočiť na Ukrajinu.

15:15 - Slovensko odsudzuje akékoľvek útoky na civilné obyvateľstvo na Ukrajine a podporuje výzvy na jednotu krajín EÚ vo vzťahu k napätiu medzi Moskvou a Kyjevom a na solidaritu s Ukrajinou. Uviedol to predseda vlády SR Eduard Heger po príchode do Bruselu na summit EÚ-Africká únia, ktorému predchádzalo mimoriadne zasadnutie lídrov 27-člennej Únie zamerané na napätie na rusko-ukrajinských hraniciach.

15:00 - Linda Thomasová-Greenfieldová: "Naším cieľom je vyjadriť vážnosť situácie. Sú dôkazy, že Rusko smeruje k bezprostrednej invázii. Toto je zásadný moment. Dnešné zasadnutie Rady by nás od toho nemalo odvádzať. Mala by sa zamerať na to, čo sa práve deje na Ukrajine."

14:30 - Analytik Alex Kokcharov: "V Doneckej a Luhanskej oblasti, na východe Ukrajiny, došlo k nepokojom. Príčonou bolo bombardovanie územia proruskými separatistami, ktorí operujú v Donbase."

14:05 - Minister obrany Ukrajiny Oleksii Reznikov diskutoval na sumitte NATO s gruzínskym kolegom (Juansher Burchuladze pozn. red.) o súčasnej bezpečnostnej situácii na Ukrajine. Je potrebná spoločná a koordinovaná reakcia na ruskú agresiu. Som rád, že spojenci zastávajú rovnaký názor pri obrane základných princípov medzinárodnej bezpečnosti.

13:50 - Predseda Európskej rady Charles Michel sa vyjadril na Twitteri nasledovne: "Silná a pevná jednota medzi EÚ a NATO. Podpora pre Ukrajinu. Pevne a rozhodne za obranu našich hodnôt."

13:40Podľa informácií portálu Obozrevatel, ktoré potvrdili aj miestne úrady, strieľal nepriateľ na ulice Tsentralnaya, Pershotravneva a Yuvileyna mínometmi o ráže 122 mm. Tento druh zbraní Minské dohody zakazujú.

13:30 - Mapa znázorňujúca bombardovanie Ukrajiny v regióne Luhansk. 

ONLINE Konflikt na Ukrajine:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/Liveuamap)

13:25 - Proruskí separatisti spustili za posledných 24 hodín 29 útokov vo vojnovej zóne E na Ukrajine. Paľbu sa šírila naprieč celou frontovou líniou. Podrobnú správu o počte ostreľovaných osád a použitých zbraniach si môžete pozrieť v priloženom linku.

13:20 - Ostreľovanie materskej školy proruskými silami v Stanici Luhanska sa považuje za veľkú provokáciu. Je dôležité, aby diplomati a OBSE zostali v Ukrajine, ich monitorovacie aktivity sú ďalším odstrašujúcim prostriedkom. Potrebujeme účinný mechanizmus na zaznamenávanie všetkých aktivít, ktoré porušujú platné dohody o prímerí.

13:05 - Zelenskyj zopakoval, že je ochotný stretnúť sa s Putinom v akomkoľvek formáte.

12:50 - Žena zranená v meste Maryinka počas ostreľovania separatistov podporovaných Ruskom. Mesto je vzdialené asi 30 km od frontovej línie Donbass. Ukrajina je bombardovaná pomerne veľkými strelami. Kremeľ už z provokácie obviňuje Ukrajinu.Škody spôsobené v meste Vrubivka na Ukrajine. Mesto je vzdialené viac ako 40 km od Frontovej línie Luhansk.

12:35 - Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj mal telefonát s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Zelenskyj informoval o bezpečnostnej situácii a dnešnom provokatívnom ostreľovaní v Stanici Luhanska. Následne sa poďakoval za iniciatívu "konferencie darcov" na podporu Ukrajiny.

12:03 - Ruské jednotky strieľali na školu v obci Vrubivka pri Lysyčansku. O 10:25 miestneho času obdržali pohotovostné služby regiónu Popasna informáciu, že obec Vrubivka je pod paľbou.

11:30 - Ruskom podporovaní separatisti spustili paľbu na obec Vrubivka v Luhanskej oblasti. Poškodené boli školy, domy aj miestny plynovod. Následkom bombardovania sa vybili okná na škole.

11:05 - Ukrajinský minister zahraničných vecí sa vyjadril ohľadom ostreľovania Stanice Luhanskej, ktorá je okupovaná ruskými separatistami. "Cesty sú zničené. Informovali sme už našich spojencov. Treba urýchlene odsúdiť toto vážne porušenie Minských dohôd zo strany Ruska."

10:50 - V regióne Popasna (mesto Vrubivka) zostalo bez plynu 70 bytov a 96 domov.

10:35 - Na jednej z ulíc zasiahla strela obytný dom. Na mieste vybuchlo potrubie a poškodila sa infraštruktúra. 

10:25 - Bolo zaznamenané ostreľovanie obce Vrubivka. Jedna zo striel zasiahla lýceum. V čase streľby sa nachádzalo v budove 30 študentov a 14 zamestnancov. 

10:10 - Mária Zolkinová, politická analytička a odborníčka na ukrajinsko-ruské vzťahy na východe Ukrajiny uverejnila na sociálnej sieti status. "Materská škola v Stanici Luhanska práve teraz. Priamy delostrelecký zásah. Boli tam deti. Čaká sa na potvrdenie o zranených. Mali byť medzi nimi aj 4 deti."

9:50 - Žiadne dieťa sa nezranilo. "Strela zasiahla hudobnú sálu, kde sa nevyučovalo," povedal starosta obce Albert Zinčenko. Pre deti si prišli rodinní príslušníci. 

9:40 - Podľa predbežných informácií sa zranili traja zamestnanci objektu, uvádza portál Militarnyj. Zranenia utrpeli dve vychovávateľky a upratovačka. Previezli ich do nemocnice, ľudia sú v šoku. 

9:10 - Jedna zo striel zasiahla aj múr miestnej materskej škôlky. V čase streľby sa v škôlke nachádzali aj deti. 

9:00 - Obyvateľov Stanice Luhanskej vystrašili v ranných hodinách výbuchy a streľba. Ruskí separatisti podporovaní Moskvou začali bombardovať túto časť Ukrajiny spôsobom, že im nič nestálo v ceste.

Viac o téme: NepokojeOstreľovanieUkrajinaLuhansk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu