Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Nový výskum odhalil ďalšie ohniská nákazy! Obzvlášť ohrození sú títo ľudia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

OTTAWA - Nová štúdia odhaľuje ohniská nákazy ochorenia COVID-19 v štyroch kanadských provinciách. Výskum sa zameral na šestnásť miest v Britskej Kolumbii, Manitobe, Ontáriu a Quebecu. Pandémia mala v provinciách rôzny vplyv na život, pričom niektoré regióny boli zasiahnuté viac, iné menej. Výskumníci sa zamerali na konkrétne rozdiely v spoločnosti.

Na lepšie pochopenie faktorov, ktoré prispievajú ku koncentrácii COVID-19, sa výskumníci rozhodli analyzovať údaje, ktoré súvisia s povolaním, výškou príjmu či lokalitou bývania. Údaje boli zozbierané od januára 2020 do februára 2021. Štúdia bola zverejnená v časopise Canadian Medical Association Journal"K pochopeniu faktorov, ktoré sú spojené s prenosom covidu v mestách, môže napomôcť identifikácia rizikových skupín obyvateľstva. Geografické analýzy môžu umožniť lepšiu alokáciu zdrojov, prispôsobenie politík a implementáciu špecifických stratégií na efektívnejšie obmedzenie prenosu COVID-19," informujú Yiqing Xia z McGillovej Univerzity v Montreale a Huiting Ma z Unity Health v Toronte. 

Rozdielna zdravotná starostlivosť

V Britskej Kolumbii bolo zaznamenaných 62 709 prípadov covidu, 15 089 v Manitobe, 239 160 v Ontáriu a 215 928 v Quebecu. Odborníci sa zamerali na koncentráciu pozitívnych prípadov z hľadiska sociálnych rozdielov. Išlo o rozdielny prístup k zdravotnej starostlivosti, výšku príjmu, bývanie, formu zamestnania, postavenie menšiny v spoločnosti a pod. Zistilo sa, že menšiny vo všetkých mestách spájala horšia kvalita zdravia. 

KORONAVÍRUS Nový výskum odhalil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Elaine Thompson)

Tieto zistenia sú v súlade s inými štúdiami z Kanady, Švédska či z USA. Všetky vykazujú väčšiu koncentráciu covidu u národnostných menšín, ktoré bývajú vo veľkých mestách. Na základe toho experti požadujú väčšiu podporu verejného zdravia, kde patrí očkovanie aj testovanie proti COVID-19. 

Viac o téme: ŠtúdiaOhniskoKanadaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu