Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Situácia na Ukrajine sa vôbec nemení: Obavy USA! Putin stále neurobil konečné rozhodnutie

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Spojené štáty sa nenazdávajú, že ruský prezident Vladimir Putin dospel ku "konečnému rozhodnutiu" v otázke, či uskutočniť inváziu na Ukrajinu, uviedol v pondelok hovorca Pentagónu John Kirby. Informovala o tom agentúra AFP.

"Stále neveríme, že sa urobilo nejaké konečné rozhodnutie," povedal Kirby reportérom. Zároveň však dodal, že "k vojenskej akcii môže dôjsť v akýkoľvek deň".

Hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price medzitým uviedol, že Spojené štáty nevidia žiaden "konkrétny náznak deeskalácie" na rusko-ukrajinských hraniciach.

Invázia môže začať kedykoľvek

"Je to zreteľná možnosť, možno reálnejšia ako kedykoľvek predtým, že Rusko sa môže rozhodnúť pokračovať vo vojenskej akcii, pričom nové ruské sily budú naďalej prichádzať k ukrajinskej hranici," povedal Price novinárom.

"Invázia, ako sme povedali, sa môže začať kedykoľvek," dodal. Hovorca Pentagónu Kirby tiež oznámil, že americký minister obrany Lloyd Austin plánuje v utorok odcestovať do Európy. Absolvuje rokovania v sídle Severoatlantickej aliancie (NATO) v Bruseli a navštívi Poľsko i Litvu.

Austin mieri na východ Európy

V tlačovej správe ministerstva obrany USA sa uvádza, že Austin sa stretne s ministrami obrany a vedením NATO, pričom diskutovať budú o zhromažďovaní ruských vojakov na Ukrajine a jej okolí. V Poľsku sa šéf rezortu obrany stretne s prezidentom Adrzejom Dudom a ministrom obrany Mariuszom Blaszczakom s cieľom posilniť bilaterálnu spoluprácu v oblasti bezpečnosti a "prehĺbiť poľsko-americké partnerstvo, ktoré je nevyhnutné na riešenie súčasných hrozieb a výziev".

Americký minister obrany Lloyd Austin
Zobraziť galériu (3)
Americký minister obrany Lloyd Austin  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

V Litve bude Austin rokovať s prezidentom Gitanasom Nausédom, ako aj s premiérkou Ingrydou Šimonyté a ministrom obrany Arvydasom Anušauskasom, uvádza Pentagón. Chystá sa pritom opätovne potvrdiť, že Spojené štáty stoja pri Litve, spolupracujú na posilnení litovských ozbrojených síl a "naďalej stoja bok po boku proti hrozbám a protivníkom s cieľom presadzovať spoločné záujmy a hodnoty".

Popri Anušauskasovi sa Austin stretne aj s ministrami obrany Estónska a Lotyšska a navštívi tiež amerických vojakov v Litve.

Spojené štáty v pondelok zároveň označili "tichú podporu" Moskvy v ukrajinskom konflikte zo strany Číny za "hlboko znepokojujúcu". "Ich tichá podpora... pre Rusko je hlboko znepokojujúca a úprimne povedané ešte viac destabilizuje situáciu v Európe," povedal podľa AFP Kirby novinárom.

Kremeľ je ochotný rokovať

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v pondelok pre americkú stanicu CNN povedal, že ruský prezident Vladimir Putin je ochotný rokovať o bezpečnostných zárukách. 

Putin podľa Peskova "vždy žiadal rozhovory a diplomaciu". "Ukrajina je súčasťou rozsiahlejšieho problému ruských bezpečnostných záruk a prezident Putin je samozrejme pripravený viesť rozhovory," povedal Peskov.

Západné krajiny a Ukrajina v poslednom období upozorňujú na možnú inváziu Ruska na územie Ukrajiny, pripomína TASS. Peskov takéto informácie označil za "neodôvodnené stupňovanie napätia" a zdôraznil, že Rusko nepredstavuje hrozbu pre nikoho.

Situácia na Ukrajine sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus, Pool)

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok prezidentovi Vladimirovi Putinovi povedal, že existuje "šanca" na dosiahnutie dohody o bezpečnosti so Západom". Zástupkyňa hovorkyne Bieleho domu Karine Jean-Pierreová na tlačovom brífingu povedala, že Spojené štáty sú na diplomatické rozhovory s Ruskom pripravené.

"Budeme pripravení na akékoľvek rozhodnutie, pre ktoré sa prezident Putin rozhodne," povedala. Dodala však, že USA by uprednostnili "cestu diplomacie".

Viac o téme: RuskoUSAVladimir PutinUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu