Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tragédia v Miláne! Dvaja Slováci sa zrútili do výťahovej šachty, jeden zahynul

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

MILÁNO - V talianskom Miláne sa v jednej z budov zrútil výťah. Dôsledky sú katastrofálne. Bezpečnosť na pracovisku bola pritom na minime, pretože robotníci zo Slovenska, ktorí sa tam nachádzali, neboli pripútaní žiadnymi záchytmi. Podľa vyjadrení kolegov to pre tento typ prevádzky nebolo potrebné.

Pracovný úraz v Miláne si po zrútení výťahu vyžiadal život Jaroslava Marnku (†55) a ťažké zranenia jeho kolegu, uvedeného len pod iniciálkami M.L. (26). Po dopade výťahu leteli vzduchom ešte 18 metrov (vyše šesť poschodí), píše Milano Today. Ostatných robotníkov vystrašil hlasný náraz. 

K nešťastiu došlo v piatok 11. februára niekoľko minút pred 14. hodinou v Pallazo di fuoco, kde sa v súčasnosti nachádza stavenisko. Pred tromi rokmi bolo zverené spoločnosti Percassi. Budova sa nachádza na rohu námestia Loreto so vstupom aj z ulice Padova. Podľa prvotných informácií pracovali dvaja robotníci (slovenskí občania) na posledných úpravách výťahu v hornej časti kabíny číslo tri, keď sa náhle uvoľnila a padala k zemi. 

Stav robotníkov bol už na prvý pohľad veľmi vážny. Na mieste zasahovala krajská záchranná služba so štyrmi posádkami. Na miesto boli privolaní aj hasiči, ktorí mužov vytiahli zo sutín. V prípade 55-ročného Jaroslava sa už nedalo nič robiť. Jeho mladšieho kolegu previezli do nemocnice v mestskej časti Niguarda. Utrpel poranenie hrudníka, panvy a nohy. Jeho stav bol kritický, pretože po páde uviazol hlavou v kovovej konštrukcii a stratil veľa krvi.

Podľa kolegov boli priateľskí

Podľa vyjadrení kolegov neboli dvaja Slováci pripútaní bezpečnostnými pásmi. Pre tento typ práce to vraj nebolo potrebné a opatrenia na stavbe to nevyžadovali. Nie je však jasné, či mali ochranné prilby. "Vždy boli veľmi energickí a usmievaví. Správali sa slušne a neboli s nimi žiadne problémy. Bez problémov sa im podarilo spojazdniť už dva výťahy v tejto budove. Mladší (nechcel byť menovaný) sa vždy postaral o dobrú náladu, pretože na stavbe si zvykol púšťať hudbu cez svoje rádio," vyjadril sa jeden z robotníkov. 

Incident už vyšetruje milánska polícia. Po prijatí prvých dokumentov od justičnej polície bude vyšetrovanie koordinovať oddelenie zdravia, práce, bezpečnosti a životného prostredia pod vedením zástupkyne Tiziany Sicilianovej. V prípade nebohého Jaroslava už bola vykonaná pitva.

Viac o téme: NehodaTragédiaTalianskoSlováciMiláno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu