Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fiala so Zemanom na stretnutí hovorili o Ukrajine i pandemickom zákone

Petr Fiala Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic, file/Petr David Josek)

PRAHA - Český premiér Petr Fiala sa vo štvrtok stretol na zámku v Lánoch s prezidentom Milošom Zemanom. Diskutovali o situácii na Ukrajine, ako aj o podpise dohody o prevádzke poľskej hnedouhoľnej bane Turów. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

"Pán prezident zastáva názor, že je potrebné zachovať zdržanlivosť, že ide zatiaľ o konflikt slovný v tej rétorickej rovine a verí v mierové riešenie situácie," povedal Fiala po stretnutí k názoru českej hlavy štátu k napätiu medzi Ukrajinou a Ruskom. Zeman sa doteraz k tejto situácii nevyjadril, aj keď vláda opakovane vyjadruje Ukrajine podporu a už jej schválila materiálnu pomoc v podobe delostreleckých granátov, pripomenuli Novinky.

 

Vláda s přihlédnutím k vývoji pandemie zruší k 9. 2. povinnost prokázat se certifikátem o platném očkování nebo o...

Posted by Petr Fiala on Wednesday, February 2, 2022

Fiala tiež povedal, že z rozhovoru o pandémii koronavírusu podľa neho vyplynulo, že Zeman podpíše novelu pandemického zákona, ktorá bola schválená v stredu. O aktuálnej téme tajnej správy českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) o výbuchoch muničných skladov v obci Vrbětice z roku 2014, ktorú prezidentská kancelária skartovala, sa debata neviedla. Fiala povedal, že "by sa o tom ani nechcel baviť, pretože je to živá kauza, kde prebieha vyšetrovanie".

Petr Fiala
Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic, file/Petr David Josek)

Premiér ďalej uviedol, že mu Zeman pogratuloval k podpísaniu dohody s Poľskom o bani Turów. Zhodli sa na tom, že zmluva je dôležitá pre obce v pohraničí, ale aj pre česko-poľské vzťahy. Dohodu vo štvrtok podpísal Fiala so svojím poľským náprotivkom Mateuszom Morawieckým v Prahe, pripomenul spravodajský server iDNES.cz. Fiala uviedol, že to bolo prvé politické stretnutie, ktoré bude teraz s prezidentom prebiehať pravidelne, dodali Novinky.

Viac o téme: ČeskoMiloš ZemanPandemický zákonPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu