Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Johnson chce na premiérsky post kandidovať aj v roku 2024: Na kritiku sa vraj nesústreďuje

Boris Johnson Zobraziť galériu (3)
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant)

LONDÝN - Britský konzervatívny premiér Boris Johnson avizoval, že má záujem uchádzať sa o znovuzvolenie v parlamentných voľbách, ktoré sa budú konať v roku 2024.

Johnson to uviedol pre štvrtkové vydanie bulvárnych novín The Sun napriek vlne kritiky, ktorej čelí v súvislosti s odhaleniami o večierkoch v sídle vlády konaných počas lockdownu. "Mám toho ešte veľa pred sebou," zdôraznil premiér. "Pokračujem v práci a budem to robiť dovtedy, dokým budem mať to privilégium a česť pôsobiť v tejto funkcii," uviedol. Denník The Sun sa Johnsona opýtal, či už toho "nemá dosť", s odkazom na vlnu kritiky, ktorá sa na neho v uplynulých týždňoch zniesla pre kauzu okolo večierkov. "Určite nie," odpovedal premiér. "Nesústreďujem sa na vyjadrenia kritikov, neakceptujem kritiku od (opozičnej) Labouristickej strany...," zdôraznil. Johnson chce podľa vlastných slov pokračovať v plnení svojho programu a svojich politických záväzkov.

Protesty proti Borisovi Johnsonovi
Zobraziť galériu (3)
Protesty proti Borisovi Johnsonovi  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant)

V rozhovore pre The Sun zdôraznil doterajšie  úspechy svojej vlády, medzi ktoré zahrnul odchod Británie z EÚ, rýchly priebeh očkovania treťou dávkou vakcíny proti covidu či podľa neho najrýchlejší ekonomický rast spomedzi krajín G7. Kritici však jeho tvrdenie o tempe ekonomického rastu spochybnili. Boris Johnson už v pondelok povedal, že je odhodlaný zotrvať v kresle premiéra, hoci opoziční politici i viacerí predstavitelia jeho vlastnej Konzervatívnej strany verejne vyzvali na jeho odstúpenie.

Protesty proti Borisovi Johnsonovi
Zobraziť galériu (3)
Protesty proti Borisovi Johnsonovi  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant)

Johnson sa tiež na pôde britského parlamentu ospravedlnil za večierky na Downing Street 10, ktoré sa konali počas lockdownu, keď boli takéto hromadné akcie zakázané. Polícia vedie v súčasnosti vyšetrovanie v súvislosti s dovedna dvanástimi takýmito podujatiami, pričom na viacerých z nich sa zúčastnil i Johnson, píše agentúra DPA.

Viac o téme: VoľbyKandidatúraBritániaBoris Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu