Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ministri Lavrov a Blinken absolvujú telefonát: Kremeľ viní USA za eskaláciu na Ukrajine

Ruský minister zahraničných vecí Sergev Lavrov a šéf americkej diplomancie Antony Blinken
Ruský minister zahraničných vecí Sergev Lavrov a šéf americkej diplomancie Antony Blinken (Zdroj: SITA/Saul Loeb/Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ministri zahraničných vecí Ruska a Spojených štátov Sergej Lavrov a Antony Blinken absolvujú v utorok telefonický rozhovor. Podľa agentúry TASS o tom informovala hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová. Agentúra AFP dodala, že osobné stretnutie ministrov sa zatiaľ neplánuje.

Medzičasom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na brífingu v Moskve vyhlásil, že Rusko vyzýva Washington a jeho spojencov na európskom kontinente, aby "upustili od línie eskalácie napätia okolo Ukrajiny a zaujali konštruktívny postoj".

Peskov upozornil, že "hystéria, ktorú rozpútal Washington", vyvoláva hystériu aj na Ukrajine, "kde si ľudia už takmer balia kufre".  

Západ musí zaujať rozvážny postoj

Túto "kampaň" zo strany Spojených štátov označil Peskov za veľmi škodlivú a apeloval na Washington a spojencov USA na európskom kontinente, aby "opustili túto líniu a zaujali konštruktívny, pokojný a rozvážny postoj".

Ako poznamenal TASS, táto Peskovova odpoveď je reakciou na žiadosť o komentár informácií zo západných médií, z ktorých niektoré tvrdia, že Biely dom je údajne nespokojný s postojom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v súvislosti s "hrozbou ruskej invázie" do jeho vlasti.

TASS napísal, že americká televízia CNN s odvolaním sa na zdroje z americkej administratívy informovala o rastúcom napätí vo vzťahoch medzi Washingtonom a Kyjevom.

Prezident Biden vyjadril znepokojenie

Americký prezident Joe Biden a jeho poradcovia podľa CNN údajne nie sú spokojní s tým, že ukrajinské vedenie "bagatelizuje hrozbu" údajnej invázie z Ruska a tiež "bez väčšej vďaky" prijíma podporu zo strany Spojených štátov.

Kyjev sa zase domnieva, že Spojené štáty reagujú na súčasnú situáciu prehnane, pričom "zasievajú paniku a poškodzujú ekonomiku" Ukrajiny a odmietajú uvaliť na Rusko preventívne sankcie.

CNN ešte predtým s odvolaním sa na zdroj z ukrajinskej vlády uviedla, že štvrtkový telefonický rozhovor Bidena so Zelenským "nemožno označiť za konštruktívny".

Túto informáciu vyvrátili tlačový tajomník ukrajinského prezidenta Serhij Nykyforov i ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Aj samotný Zelenskyj povedal, že s americkým lídrom nemal nijaké nedorozumenie.

Viac o téme: RuskoUSAUkrajinaSergej LavrovAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu