Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nemecké učiteľky nemôžu nosiť moslimské šatky v triede

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

STUTTGART - Učiteľky si nemôžu počas vyučovania zakrývať hlavy moslimskými šatkami, ak tak robia z náboženských dôvodov. V utorok o tom rozhodol vyšší súd v nemeckom meste Stuttgart v štáte Bádensko-Württembersko.

Zvrátil tak verdikt nižšieho súdu z júla 2006, podľa ktorého mala 58-ročná učiteľka právo mať na hlave moslimskú šatku, keďže aj katolícke mníšky vyučujú v habitoch. Učiteľka podľa vyššieho súdu porušila nariadenia školy, ktorá svojim zamestnancom zakázala nosiť šatky.

Učiteľka argumentovala, že na základe náboženskej rovnoprávnosti by sa k nej mali správať rovnako ako k mníškach, ktoré majú povolené vyučovať v habitoch aj na štátnych školách. Učiteľka, ktorú nemenovali, konvertovala na islam v roku 1984 a odvtedy nosila šatku. V decembri 2004 jej však škola v Stuttgarte zakázala prikrývať si hlavu moslimskou šatkou počas vyučovania na základe zákona prijatého vládou Bádenska-Württemberska, ktorý ako prvý zo 16 nemeckých štátov zakázal moslimské šatky na školách. V súčasnosti tento zákon platí v ôsmich spolkových krajinách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu