Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko prípadnou inváziou na Ukrajinu riskuje nové Čečensko, tvrdí Johnson

Boris Johnson Zobraziť galériu (2)
Boris Johnson (Zdroj: SITA/Kirsty O'Connor, Pool via AP)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson v pondelok varoval, že Rusko v prípade invázie na Ukrajinu riskuje "nové Čečensko". Informovala o tom agentúra AFP.

Prípadná invázia by sa podľa Johnsona nezaobišla bez krviprelievania a Ruskú federáciu by v jej dôsledku postihli prísne ekonomické sankcie Západu. "Napadnutie Ukrajiny by bolo pre Rusko bolestivou, násilnou a krvavou záležitosťou," povedal Johnson. "Je veľmi dôležité, aby ľudia v Rusku chápali, že by to mohlo byť nové Čečensko," britský premiér. 

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Adrian Dennis/Pool via AP)

Odkazoval pritom na dve krvavé vojny v Čečensku z 90. rokov minulého storočia, v ktorých utrpelo veľké straty aj samotné Rusko. Podobne sa minulý týždeň vyjadrila aj britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová, ktorá v súvislosti s hroziacim ruským útokom na Ukrajinu  spomenula vojny v Čečensku a taktiež neúspešnú ruskú inváziu do Afganistanu z rokov 1979-1989. 

Británia je jednou zo západných krajín, ktoré posilňujú obranu Ukrajiny dodávkami zbraní a ktoré žiadajú uvalenie prísnych sankcií na Rusko v prípade invázie voči Kyjevu. Hovorca britského premiéra však zdôraznil, že vyslanie britských vojakov na Ukrajinu "nie je v pláne". 

Viac o téme: RuskoUkrajinaBoris Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu