Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko vyvíja ďalšiu podozrivú aktivitu: Netradičné manévre 240 kilometrov od pobrežia Írska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Sebastian Apel/U.S. Department of Defense, via AP)

DUBLIN - Írska vláda dostala upozornenie, že v medzinárodných vodách pri pobreží grófstva Cork sa počas prvého februárového týždňa uskutočnia manévre ruského námorníctva a letectva. V sobotu o tom informoval portál thejournal.ie.

Súčasťou manévrov majú byť aj skúšky rakiet, ktoré budú zrejme odpaľované z lodí a lietadiel. Podrobnosti však nie sú známe, píše thejournal.ie. Írsky úrad pre letectvo potvrdil, že presmeruje komerčné lety a vydá príslušné varovanie. Oblasť, v ktorej sa budú konať manévre, je relatívne malá vodná plocha, leží však vo výlučnej ekonomickej zóne Írska, kde hliadkujú lode írskeho námorníctva a lietadlá Írskeho leteckého zboru. Nachádza sa približne 240 kilometrov od írskeho pobrežia.

Bezpečnostný zdroj pre thejournal.ie uviedol, že v roku 2009 prišlo pri pobreží Írska k rozsiahlemu úniku ropy z ruského plavidla a na pomoc bola privolaná aj armáda. Bez primárneho radaru a ďalších prostriedkov je však ťažké monitorovať akúkoľvek činnosť v takomto rozsahu, konštatoval zdroj.

Rusko minulý týždeň ohlásilo rozsiahle námorné manévre v Stredozemnom mori, Severnom mori, Ochotskom mori, Atlantickom oceáne a Tichomorí, na ktorých sa má v januári a februári zúčastniť viac ako 140 lodí a 10.000 vojakov. Ďalšie manévre s účasťou ruských vojakov sa uskutočnia vo februári na území Bieloruska. Ruské bombardéry v posledných rokoch prelietavajú nad Atlantikom a pri západnom pobreží Írska. Ich lety monitoruje Britské kráľovské letectvo (RAF).

Napätie vzrástlo

Napätie medzi Ruskom a krajinami západného bloku v posledných týždňoch vzrástlo v súvislosti s presunmi ruských jednotiek k hraniciam Ukrajiny. Rusko podľa Cathala Berryho, bývalého dôstojníka írskej armády, posiela prostredníctvom cvičení pri pobreží Írska odkaz európskym krajinám.

"Miesto nie je náhodné a dalo sa to čakať — mohli to robiť pri Murmansku, ale namiesto toho si vybrali Atlantik," povedal Berry pre thejournal.ie. "Z vojenského hľadiska ide o to, že cvičenie je veľmi jednoduchý spôsob, ako zhromaždiť veľké množstvo vojenských prostriedkov v nejakej oblasti pod falošnou zámienkou, po čom môžu nasledovať ďalšie aktivity," konštatoval Berry.

Viac o téme: ManévreRuskoÍrsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu