Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Rusku druhý deň po sebe zaznamenali rekordný počet infikovaných KORONAVÍRUSOM

Koronavírus v Rusku Zobraziť galériu (2)
Koronavírus v Rusku (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Rusko už druhý deň po sebe hlási rekordný denný prírastok prípadov nákazy koronavírusom. Za posledný deň ich tam pribudlo 57.212, čo je najviac od začiatku pandémie. Informovala o tom v sobotu tamojšia vláda.

Predošlý rekordný prírastok nakazených zaznamenali v Rusku v piatok, keď pribudlo 49.513 prípadov, pripomína agentúra AFP. Rusko zaviedlo na začiatku pandémie prísny, avšak len krátky  celoštátny lockdown. Neskôr sa už obdobne prísne opatrenia prijať zdráhalo, aby zabránilo väčším ekonomickým škodám. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň varoval pred očakávaným prudkým nárastom nakazených v dôsledku šírenia vysokoinfekčného variantu omikron. Vyzval preto na rozsiahlejšie testovanie aj očkovanie proti covidu.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Rekordný prírastok prípadov infekcie hlásila v sobotu aj samotná Moskva, ktorá je v Rusku aktuálne považovaná za epicentrum nákazy. Za posledný deň tam zaznamenali 16.094 nových prípadov. Rusi majú už celé mesiace k dispozícii viacero vakcín domácej výroby, plne zaočkovaná je však len približne polovica ruskej populácie. Mnohí obyvatelia sa totiž k vakcinácii stavajú skepticky.

V dôsledku nákazy koronavírusom zomrelo v Rusku podľa tamojšej vlády už 325.433 ľudí, čo je vôbec najvyšší počet úmrtí v Európe. Vláda pritom uvádza výrazne nižší počet úmrtí ako ruský štatistický úrad Rosstat, ktorý na základe širšej definície úmrtí spájaných s ochorením COVID-19 udáva približne dvojnásobné číslo. Celosvetovo je Rusko v počte úmrtí súvisiacich s nákazou podľa AFP na štvrtom mieste, po USA, Brazílii a Indii.

Viac o téme: RekordúmrtiaRuskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu