Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ukrajina hlási kybernetický útok na weby vlády: Objavil sa na nich výhražný text

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KYJEV - Ukrajina v noci na piatok zaznamenala rozsiahly kybernetický útok na webové stránky vládnych inštitúcií, na ktoré hackeri umiestnili výhražný text. Informovali o tom agentúry AFP a Unian.

V piatok ráno nefungovali webové portály ukrajinského ministerstva školstva a vedy, ako aj rezortu diplomacie, vládneho kabinetu či ministerstva pre výnimočné situácie. Počas útoku bol na niektoré napadnuté servery umiestnený výhražný text v ukrajinskom, ruskom a poľskom jazyku. "Všetky údaje na počítači sú zničené a nie je možné ich obnoviť. Všetky informácie o vás boli publikované, bojte sa a čakajte to najhoršie. To máte za vašu minulosť, prítomnosť a budúcnosť...," písalo sa na napadnutých vládnych webových portáloch.

V texte sa ďalej uvádzalo, že kybernetický útok je pomstou za Volyň, Organizáciu ukrajinských nacionalistov (OUN), Ukrajinskú povstaleckú armádu (UPA), Halič, Polesie a "historické zeme". Hackeri tak odkazovali na ukrajinské ultranacionalistické organizácie a regióny krajiny.

K útoku sa nikto neprihlásil

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Podľa agentúry AFP však výhražná správa naznačuje, že útok bol odpoveďou na prozápadné postoje Ukrajiny. Ukrajinský rezort školstva uviedol, že orgány vrátane Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a kybernetickej polície na probléme v súčasnosti pracujú.

EÚ mobilizuje všetky zdroje na pomoc Ukrajine s kybernetickým útokom

Európska únia mobilizuje "všetky svoje zdroje", aby pomohla Ukrajine, ktorá v noci na piatok čelila rozsiahlemu kybernetickému útoku na webové portály vládnych inštitúcií. V piatok to oznámil vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell, informovala agentúra AFP.

Šéf diplomacie EÚ Josep
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Francois Lenoir, Pool Photo )

Borrell uviedol, že veľvyslanci členských krajín sa stretnú na naliehavom zasadnutí Politického a bezpečnostného výbor (PBV) EÚ a budú sa zaoberať útokom, ktorý je podľa jeho slov "hodný odsúdenia". Okrem toho bola tiež aktivovaná európska kybernetická jednotka rýchlej reakcie, uviedol Borrell popri neformálnom stretnutí šéfov diplomacie členských štátov EÚ.

"Mobilizujeme všetky naše zdroje, aby sme pomohli Ukrajine vysporiadať sa s takýmto typom kybernetického útoku," uviedol Borrell. Dodal, že všetky vlády krajín EÚ boli požiadané, aby v tejto súvislosti spolupracovali, a "to aj napriek tomu, že Ukrajina nie členom" bloku. Šéf európskej diplomacie zároveň uviedol, že v súvislosti s útokom zatiaľ "nemožno na nikoho ukazovať prstom". "Viete si však predstaviť, kto to spravil," vyhlásil Borrell.

Viac o téme: WebVládaUkrajinaKybernetický útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu