Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Situácia v Kazachstane je zložitá: Mŕtvi ležia na uliciach! Strieľajte bez varovania, vyzval prezident

Nepokoje v Kazachstane Zobraziť galériu (7)
Nepokoje v Kazachstane (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

ALMA-ATA - V centre Almaty, najväčšieho mesta Kazachstanu, pokračuje streľba, mŕtvi ležia na uliciach, píše spravodajca ruskej štátnej agentúry TASS. Nepokoje, ktoré tento týždeň otriasajú stredoázijskou republikou, bohatou na ropu a plyn, si podľa kusých správ úradov vyžiadali desiatky mŕtvych a stovky zranených.

"Streľba v oblasti pri námestí Republiky v Almaty neutícha. Sú mŕtvi. Ležia priamo na ulici. Je vidieť niekoľko rozstrieľaných áut, prinajmenšom v dvoch z nich sú telá," vyhlásil spravodajca TASS s tým, že v ďalších častiach mesta panuje dnes ráno relatívny pokoj, výstrely zaznievajú len zriedkavo. Na námestí sú podľa spravodajcov agentúry Reuters vojaci a obrnené transportéry, o pár stoviek metrov ďalej videli mŕtvolu v ťažko poškodenom civilnom aute.

Kazašský prezident Tokajev dovolil bezpečnostným zložkám strieľať bez varovania

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v piatok oznámil, že bezpečnostným zložkám dovolil, aby do "teroristov" bez varovania strieľali ostrými nábojmi. Informovala o tom agentúra AP. Tokajev počas svojho prejavu odvysielaného televíznymi stanicami opäť obvinil "teroristov" a "militantov" z rozsiahlych nepokojov, ktoré v krajine vypukli v reakcii na zvýšenie cien pohonných látok. "Tí, ktorí sa nevzdajú, budú zlikvidovaní," povedal Tokajev s tým, že bezpečnostným zložkám dovolil zabíjať.

"Zo zahraničia sa ozývajú výzvy na rokovania a mierové riešenie. Sú to nezmysly. Ako môžeme rokovať so zločincami, s vrahmi? Máme dočinenia s ozbrojenými a vycvičenými banditmi... takže ich treba zlikvidovať," povedal Tokajev v rámci svojho tretieho verejného prejavu v uplynulom týždni, píše agentúra AFP.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Yevgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

Na najväčšie kazašské mesto Alma-Ata podľa Tokajeva zaútočilo "20.000 banditov", ktorí mali "jasný plán útoku". Kazašský prezident poďakoval vedúcim predstaviteľom Ruska, Číny a Turecka za ich podporu, pričom "osobitne poďakoval" ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi za vyslanie vojenských jednotiek s cieľom potlačiť nepokoje.

Počas "špeciálnych operácií" bezpečnostných síl bolo v Kazachstane zadržaných približne 3000 ľudí, 26 osôb označovaných úradmi za "zločincov" bolo "zlikvidovaných" a ďalších 18 ich bolo zranených. Informovala o tom v piatok tlačová služba kazašského ministerstva vnútra.

Ako v piatok dodala agentúra Interfax, všetky budovy miestnych úradov v Kazachstane sú už pod ochranou orgánov činných v trestnom konaní. V mnohých lokalitách sa údajne vytvorili "oddiely domobrany", ktorých členovia-dobrovoľníci pomáhajú poriadkovým silám obnoviť a "chrániť ústavný poriadok". 

Z viacerých lokalít podľa Interfaxu hlásia pogromy a rabovanie. Situácia v Alma-Ate je stále zložitá. "Teroristi" tam "vzdorujú bezpečnostným silám", ktorých "protiteroristická operácia pokračuje", povedal pre Interfax námestník primátora mesta Akim Jeržan Babakumarov. 

Potvrdil, že vo štvrtok došlo v oblasti Námestia republiky k zhoršeniu situácie. "Teroristi kladú tvrdý odpor," povedal Babakumarov. Skupina vzbúrencov sa podľa Interfaxu zabarikádovala v budove televízneho kanálu Mir v Alma-Ate.

Podľa ministerstva vnútra pri zásahoch proti demonštrantom zahynulo 18 príslušníkov bezpečnostných zložiek a 748 ich bolo zranených. Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v piatok potvrdil, že do  Kazachstanu začali prichádzať jednotky zjednoteného mierového kontingentu vojsk Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), aby "pomohli dať všetko do poriadku".

"Tento kontingent prišiel na obmedzený čas, aby vykonával najmä funkcie istenia a ochrany strategických objektov," povedal Tokajev v piatok na stretnutí štábu pre boj s terorizmom. V jeho rámci tiež vyhlásil, že operácie "proti teroristickým aktivitám" v Kazachstane budú "pokračovať až do úplného zničenia militantov".

Interfax dodal, že prezident počas zasadnutia vydal množstvo príkazov, ktoré majú viesť k ďalšej stabilizácii situácie v krajine. Tokajev už skôr uviedol, že ústavný poriadok v Kazachstane bol v podstate obnovený vo všetkých regiónoch krajiny. "Miestne úrady majú situáciu pod kontrolou. Ale teroristi naďalej používajú zbrane a poškodzujú majetok občanov," povedal. 

Obyvatelia Alma-Aty majú stále problémy s prístupom na internet, informovala v piatok agentúra Interfax. Štátny kanál Chabar 24 vo štvrtok informoval, že Kazachstan dočasne obmedzil prístup na internet, "aby zaistil bezpečnosť". Vo štvrtok večer bol prístup na internet obnovený, no o dve hodiny neskôr v mestách Nur-Sultan a Alma-Ata opäť "vypadol" a v Alma-Ate nefungoval ani v piatok ráno. Nedajú sa ani prijímať správy odoslané zo zahraničia prostredníctvom messengerov.

Situácia v Kazachstane sa vyhrotila 2. januára, keď sa v Žanaozen na západe krajiny začali zhromaždenia proti prudkému zvýšeniu cien skvapalneného plynu. Tie potom prerástli do masívnych protestov po celej krajine s ekonomickými a politickými požiadavkami. V dňoch 4. a 5. januára došlo v Alma-Ate k stretom demonštrantov s bezpečnostnými silami, ktoré si vyžiadali obete na životoch a zranených. V stredu bola odvolaná vláda. V krajine platí výnimočný stav.

Účastníkom nepokojov hrozia podľa prokuratúry vysoké tresty

V centre kazašskej metropoly Alma-Ata vo štvrtok večer opäť obnovili potýčky medzi vládnymi bezpečnostnými zložkami a demonštrantmi. Ako informovala rozhlasová stanica Azattyk, ktorá je kazašskou redakciou Rádia Sloboda (RFE/RL), vládne bezpečnostné sily, niektoré v obrnených vozidlách, spustili  na Námestí republiky v Alma-Ate paľbu z guľometov. 

V tom čase boli na námestí zhromaždení aktivisti, ktorí sa predtým v meste zúčastnili na rôznych protestoch. Podľa miestnych médií "väčšina tých, ktorí prišli na námestie, boli neozbrojení mladí ľudia". Stanica Azattyk uviedla, že podľa úradov sa na námestí odohráva "protiteroristická operácia", avšak podľa aktivistov a novinárov armáda používa zbrane nielen proti rabujúcim ľuďom, ale aj proti pokojným demonštrantom.

Podľa agentúry RIA Novosti vládne bezpečnostné zložky pred tým získali kontrolu nad bývalou prezidentskou rezidenciou v Alma-Ate, ovládli aj všetky vládne budovy v meste a "vyčistili" hlavné námestie, kde sa však po zotmení obnovili potýčky. Vo štvrtok večer bolo na prístupových cestách do Alma-Aty zriadených šesť kontrolných stanovíšť a vjazd a výjazd z mesta je obmedzený, uviedla štátna televízia Chabar 24 s odvolaním sa na policajné oddelenie hlavného mesta.

V Kazachstane vládnu nepokoje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vladimir Tretyakov)

Kazašská generálna prokuratúra už medzičasom začala vyšetrovanie na základe podozrenia z organizovania a účasti na masových nepokojoch a začalo sa aj prípravné vyšetrovanie vo veci spáchania teroristických činov. Osobám podozrivým zo spáchania týchto trestných činov hrozí trest od osem rokov väzenia až po doživotie s odňatím občianstva, informoval štátny TV kanál Chabar 24.

Zástupca generálnej prokuratúry vyzval "obyvateľov, aby si záznamy o spáchaných priestupkoch uchovávali na videokamerách a v telefónoch". Kazašské ministerstvo vnútra súčasne vo štvrtok upozornilo, že demonštranti, ktorí odmietnu zložiť zbrane, "budú zlikvidovaní", uviedla agentúra RIA Novosti. 

Kazašská polícia vo štvrtok dopoludnia informovala, že za posledný deň zabila "desiatky" demonštrantov a zadržala približne 2000 ľudí v násilných stretoch, ktoré viedli prezidenta Kasym-Žomarta Tokajeva k tomu, aby požiadal Organizáciu zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) - vojenskú alianciu zloženú z viacerých bývalých sovietskych republík v regiónu spolu s Ruskom -, aby jednotky ich armád vstúpili na územie Kazachstanu a pomohli "stabilizovať" situáciu.

Podľa stanice Azattyk v Kazachstane pristálo päť lietadiel s bieloruskými príslušníkmi "mierovej misie" ODKB. Podľa ruských agentúr Moskva do Kazachstanu vyslala svoje elitné jednotky - podľa dostupných informácií budú nateraz v Alma-Ate, kde sa situácia vyhrozila najviac. Generálny tajomník ODKB Stanislav Zas v rozhovore pre RIA Novosti uviedol, že "mierotvorcovia" presunutí do Kazachstanu majú právo použiť zbrane v prípade útoku "ozbrojených gangov". 

Uviedol tiež, že dĺžka trvania ich misie v Kazachstane bude dohodnutá s tamojším ministerstvom obrany. Nespresnil, kde bude armáda rozmiestnená. Ministerstvo vnútra medzičasom uviedlo, že pri zrážkach s demonštrantmi zahynulo 18 príslušníkov bezpečnostných zložiek a stovky ďalších - údajne vyše 700 - utrpeli zranenia. Úrady nateraz nezverejnili o počte obetí v radoch civilného obyvateľstva - podľa Azattyku len v hlavnom meste môže ísť o desiatky obetí. Kazašské vedenie vo vzťahu k nim používa výrazy "likvidácia", "teroristi" a "eliminácia".

RFE/RL vo svojom spravodajstve konštatovala, že situácia v krajine bola vo štvrtok neprehľadná a nejasná, pretože vláda zablokovala internet a brzdila iné telekomunikačné kanály. Napriek tomu sa objavili zábery na vyhorené autá, ulice a budovy so stopami po strelách, pričom z viacerých objektov sa valil dym. Tokajev zo zodpovednosti za tento vývoj obviňuje "teroristické" gangy vycvičené v zahraničí, pričom však zároveň neponúkol žiadne dôkazy o tomto svojom tvrdení, poznamenala RFE/RL.

V Kazachstane vládnu nepokoje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vladimir Tretyakov)

Situácia v Kazachstane, krajine bohatej na ropu, vyvolala medzinárodné znepokojenie, pričom vlády z Washingtonu, Ruska, Spojeného kráľovstva a ďalších vyzývali na zdržanlivosť na všetkých stranách. USA uviedli, že pozorne monitorujú správy o nasadení jednotiek ODKB pod vedením Ruska do Kazachstanu a majú otázky, či boli do krajiny pozvané legitímne.

Situácia v Kazachstane sa vyhrotila 2. januára, keď sa v Žanaozen na západe krajiny začali zhromaždenia proti prudkému zvýšeniu cien skvapalneného plynu. Tie potom prerástli do masívnych protestov po celej krajine s ekonomickými a politickými požiadavkami. V dňoch 4. a 5. januára došlo v Alma-Ate k stretom demonštrantov s bezpečnostnými silami, ktoré si vyžiadali obete na životoch a zranených. V stredu bola odvolaná vláda. V krajine platí výnimočný stav.

Arménsko v mene ODKB informovalo OSN o vojenskej misii v Kazachstane

Stála misia Arménska pri OSN doručila generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi a členom Bezpečnostnej rady OSN list, v ktorom oficiálne informuje "o vyslaní mierových síl" členských štátov Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) do Kazachstanu, kde sa už niekoľko dní odohrávajú nepokoje. Informovala o tom v piatok agentúra TASS, ktorá spresnila, že arménsky premiér Nikol Pašinjan v súčasnosti predsedá Rade kolektívnej bezpečnosti ODKB.

Ruské mierové jednotky prichádzajú
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

V liste sa vysvetľuje, že k vyslaniu jednotiek armád OKDB dochádza "na základe výzvy prezidenta Kazašskej republiky Kasyma-Žomarta Tokajeva", ako aj "vzhľadom na ohrozenie národnej bezpečnosti a suverenity Kazašskej republiky" a v súlade s článkami Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti. Cieľom misie OKDB je normalizovať situáciu v Kazachstane, píše sa v liste.

Ako dodala agentúra RIA Novosti, do Kazachstanu vo štvrtok dorazili prví ruskí vojaci. Okrem nich sa na tejto misii zúčastnia aj zástupcovia ozbrojených síl ďalších štyroch krajín – Bieloruska, Arménska, Kirgizska a Tadžikistanu. Ich úlohou bude "strážiť štátne a vojenské objekty a pomáhať miestnym bezpečnostným zložkám".

Ruské mierové jednotky vystupujú
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/RU-RTR Russian Television via AP)

Generálny tajomník ODKB Stanislav Zas v rozhovore pre RIA Novosti uviedol, že "mierotvorcovia" presunutí do Kazachstanu majú právo použiť zbrane v prípade útoku "ozbrojených gangov". Uviedol tiež, že dĺžka trvania ich misie v Kazachstane bude dohodnutá s tamojším ministerstvom obrany. Nespresnil, kde bude armáda rozmiestnená.

Ruské mierové jednotky vystupujú
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/RU-RTR Russian Television via AP)

Stála misia Kazachstanu pri OSN podľa RIA Novosti zverejnila nótu, v ktorej uvádza, že útoky na vládne budovy, letiská, sklady zbraní v Kazachstane naznačujú, že "ide o akcie  sprisahancov" a že boli plánované. Nepokoje v Kazachstane trvajú už niekoľko dní, vo viacerých regiónoch už utíchli, no v hlavnom meste Alma-Ata sa situácia ešte nevrátila do normálu a "protiteroristická operácia" v meste stále pokračuje. 

Nazarbajev s dcérami opustil krajinu, píše web Orda.kz

Bývalý prezident Kazachstanu Nursultan Nazarbajev údajne opustil krajinu. S odvolaním sa na svoje zdroje to v piatok napísal na svojom telegramovom účte kazašský spravodajský web Orda.kz. Prvý prezident Kazachstanu údajne odišiel z krajiny spolu so svojimi dcérami a ich rodinami. V Kazachstane vraj zostal iba jeho starší brat Bolat Nazarbajev.

V príspevku si šéfredaktor Orda.kz tiež všíma, že v oficiálnych vyhláseniach sa prestalo uvádzať hlavné mesto pod názvom Nur-Sultan. Tento nový názov pre Astanu na počesť prvého prezidenta krajiny jednomyseľne schválil kazašský parlament pred tromi rokmi. Šéfredaktor Orda.kz dodáva, že štátne orgány ani štátne médiá od začiatku súčasnej politickej krízy v krajine nespomínajú meno bývalého prezidenta a nehovoria ani o tom, čo sa s ním stalo.

Viac o téme: NepokojeVojaciRuskoKazachstanODKB
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu