Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rusko úspešne otestovalo raketový systém Zirkón: Je to veľká udalosť, uviedol ruský prezident

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruská armáda v noci na piatok úspešne otestovala hypersonický raketový systém Cirkon (Zirkón). Oznámil to v piatok ruský prezident Vladimir Putin, podľa ktorého tento raketový systém pomôže zvýšiť "bezpečnosť a obranyschopnosť" Ruska, informovala agentúra TASS.

"Dnes v noci, presnejšie nadránom, bol vykonaný salvový štart hypersonického systému Zirkón. Ide o našu najnovšiu raketu, ktorá dokáže zasiahnuť ako morské tak i pozemné ciele. Skúška bola úspešná, bezchybná. Pre našu krajinu je to veľká udalosť – je to ozajstný krok smerom k zvýšeniu bezpečnosti a obranyschopnosti Ruska," uviedol Putin.

Zirkón otestovali viackrát 

Hypersonickú raketu Zirkón otestovala ruská armáda v uplynulých dvoch rokoch viackrát. Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov pritom začiatkom decembra oznámil, že armáda onedlho zavŕši skúšky tohto hypersonického raketového systému.     

V porovnaní s balistickými raketami letia pomerne nízko

Hypersonické strely môžu letieť až päťkrát rýchlejšie než zvuk. V porovnaní s balistickými raketami letia pomerne nízko, môžu teda potenciálne rýchlejšie zasiahnuť cieľ. Okrem toho nemajú predvídateľnú balistickú krivku a sú manévrovateľné. To sťažuje ich odhalenie a zachytenie súčasnými systémami protiraketovej obrany. Okrem Ruska a Čína pracujú na vývoji tohto typu zbraní aj iné krajiny vrátane USA či Francúzska.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinRaketový systémZirkón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu