Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS EMA zatiaľ nevie povedať, či bude potrebná nová vakcína na omikron

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HAAG - Zatiaľ neexistuje odpoveď na to, či výrobcovia vakcín budú musieť prispôsobiť svoje očkovacie látky proti koronavírusu na nový rýchlo sa šíriaci variant omikron. Uviedla to v utorok riaditeľka Európskej agentúry pre lieky (EMA) Emer Cookeová, ktorú citovala agentúra AFP.

Prvé údaje ukazujú, že vysoko zmutovaný variant, ktorý je teraz prítomný v desiatkach krajín, môže byť nákazlivejší a prípadne aj viac odolávať vakcínam ako predchádzajúce kmene. "Zatiaľ neexistuje odpoveď na to, či budeme potrebovať adaptívnu vakcínu s iným zložením na riešenie tohto (omikronu) alebo iných variantov," povedala Cookeová na tlačovej konferencii v Ženeve.

Sme v oveľa silnejšej pozícii ako minulý rok 

Podľa nej je potrebné mať k dispozícií viac údajov o vplyve variantu na účinnosť schválených vakcín proti koronavírusu, ako aj zhromaždiť ďalšie dôkazy. To zahŕňa súčasnú účinnosť vakcín pri prevencii mierneho a ťažkého priebehu ochorenia COVID-19, ako aj pri hospitalizácii a úmrtí. Cookeová však zároveň dodala, že s piatimi vakcínami a šiestimi liekmi na liečbu covidu "sme v oveľa silnejšej pozícii ako minulý rok".

Európska únia presne pred rokom schválila použitie prvej z piatich vakcín proti covidu v 27 členských štátoch, pripomína AFP. Európska komisia v pondelok schválila podmienečnú registráciu vakcíny od Nuvaxovid od spoločnosti Novavax. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, ako jej schválenie odporučila EMA.

Viac o téme: VakcínaEMAKoronavírusEmer CookeováOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu