Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Pécressová je pripravená čeliť vo voľbách Macronovi: Chce bojovať za suverenitu a hodnoty Francúzska

Valérie Pécressová Zobraziť galériu (2)
Valérie Pécressová (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

PARÍŽ - Valérie Pécressová, kandidátka stredopravej strany Republikáni (LR) v budúcoročných prezidentských voľbách vo Francúzsku, chce bojovať za suverenitu a hodnoty Francúzskej republiky. Vo svojom prejave k účastníkom svojho prvého predvolebného zhromaždenia v Paríži zároveň avizovala aj plány na boj proti nelegálnej migrácii.

Ako v sobotu informovala spravodajský web France Info, Pécressová v príhovore kritizovala súčasného prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý podľa nej "reformoval tak málo a minul tak veľa. Budúcnosť obetoval prítomnosti. Preto my zreformujeme prítomnosť, aby sme nezničili budúcnosť". Kandidátka Republikánov sa tiež zaviazala "zastaviť nekontrolovanú migráciu" a prijať všetky na to potrebné opatrenia. Chce aj zlikvidovať "getá a zastaviť rast radikálneho islamizmu", pričom poukázala aj na nespravodlivosť kritiky úradov od tých, ktorí "zneužívajú štedrosť" Francúzska.

Sľúbila, že bude bojovať za lepšie pracovné podmienky, slušné mzdy a perspektívnu budúcnosť pre deti. Oznámila aj zámer "zmodernizovať štát" a zbaviť sa zbytočnej byrokracie. Spresnila, že "firmám dáme právo upustiť od 35-hodinového pracovného týždňa,a dodala, že bude bojovať za vyššie platy. Péccressová vo svojom prejave opäť potvrdila "návrat pravice" do popredia francúzskej politickej scény tým, že sa dokázala zjednotiť na spoločnom kandidátovi pre prezidentské voľby.

Pécressová je pripravená čeliť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

Zaviazala sa, že ona a jej štyria protikandidáti vo vnútrostranickom hlasovaní - Éric Ciotti, Michel Barnier, Xavier Bertrand a Philippe Juvin - sa budú počas kampane navzájom podporovať. Riaditelia ich tímov by sa mali pripojiť k štábu Pécressovej. Podľa Pécressovej budú prezidentské voľby  súbojom v štýle: "buď Emmanuel Macron, alebo my".

Pécressová by podľa prieskumov mohla obsadiť druhé miesto

Dodala, že ak sa voličom "páčila vrúcnosť Jacqua Chiraca a nezdolná energia Nicolasa Sarkozyho, naša kampaň sa vám bude páčiť tiež". Avizovala, že sa rada stretne so "všetkými", pretože vlastenectvo nerozdeľuje. Vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemickú situáciu vo Francúzsku bol počet účastníkov Pécressovej mítingu v konferenčnom centre Maison de la Mutualité obmedzený na asi 2000, jej prejav však bol dostupný online. Akcia mala pokojný priebeh, prejav kandidátky trval približne 45 minút.

Podľa prieskumov verejnej mienky by Valérie Pécressová mohla obsadiť druhé miesto v prvom kole volieb, ktoré je naplánované na apríl 2022. Prieskumy prisudzujú prvé miesto úradujúcej hlave štátu Emmanuelovi Macronovi, ktorý ešte oficiálne neoznámil svoj zámer uchádzať sa o druhé funkčné obdobie. S malým odstupom za republikánskou kandidátkou je v prieskumoch Marine Le Penová, kandidátka krajne pravicovej strany Národné združenie (RN).

Kontroverzný novinár Éric Zemmour, ktorého popularita od októbra do začiatku decembra raketovo stúpala, by podľa najnovších prieskumov skončil už len na štvrtom mieste. Prognózy výsledku druhého kola zatiaľ nie sú také jasné. Zatiaľ čo prieskum Elabe avizuje možné víťazstvo Pécressovej, iné prieskumy stále ukazujú Macronovu miernu prevahu. Prvé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku je naplánované na 10. apríla 2022. Druhé kolo, ak ani jeden z kandidátov nezíska v prvom nadpolovičnú väčšinu hlasov, sa uskutoční 24. apríla.

Viac o téme: FrancúzskoEmmanuel MacronValérie Pecressová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu