Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tisíce Arménov protestovali proti ústupkom Azerbajdžanu v otázke Karabachu

Azerbajdžanskí vojaci na území Náhorného Karabachu
Azerbajdžanskí vojaci na území Náhorného Karabachu (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

JEREVAN - Tisíce stúpencov arménskej opozície sa v nedeľu zhromaždili v hlavnom meste Jerevan, aby vládu varovali pred ústupkami Azerbajdžanu v súvislosti so sporným regiónom Náhorný Karabach. Informovala o tom agentúra AFP.

Opozičné strany obvinili premiéra Nikola Pašinjana, že Azerbajdžanu chce vydať celý Karabach. Opozícia pri tom argumentuje Pašinjanovým nedávnym vyhlásením, keď v parlamente povedal, že "medzinárodné spoločenstvo vyzýva Arménsko, aby zmiernilo svoje nároky týkajúce sa Karabachu". V reakcii na to podpredseda parlamentu a opozičný líder Iškan Sagateljan v nedeľu povedal: "Akýkoľvek politický status Karabachu v rámci Azerbajdžanu je pre nás neprijateľný."      

Stúpenci opozície, ktorí sa zišli v centre Jerevanu, žiadali Pašinjanovu demisiu a v rukách držali trasparenty so sloganmi ako  "Arménsko bez Turkov" - v narážke na turkicky hovoriacich Azerbajdžancov. Karabach, ktorý je roky predmetom sporu medzi Arménskom a Azerbajdžanom, sa v roku 2020 stal dejiskom vojny s viac ako 6500 obeťami.

Prípravné práce na mierových rokovaniach

Boje ukončila dohoda o prímerí sprostredkovaná Ruskom. V rámci tohto paktu sa Arménsko vzdalo časti území, ktoré desaťročia ovládalo. V Arménsku sa táto časť dohody vnímala ako poníženie, čo viedlo k týždne trvajúcim masovým protivládnym protestom. V apríli sa v Bruseli konalo stretnutie Nikola Pašinjana s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom. ktorí následne poverili svojich ministrov zahraničných vecí, aby "začali prípravné práce na mierových rokovaniach".

Schôdzka v Bruseli sa konala po tom, ako 25. marca došlo v Karabachu k eskalácii, keď Azerbajdžan dobyl strategicky významnú obec Farruch, ktorá leží v oblasti pod dohľadom vyslaných ruských, tzv. mierových jednotiek zodpovedajúcich aj za oddelenie znepriatelených strán a rešpektovanie frontovej línie ustanovenej po uzavretí prímeria 9. novembra 2020.

Viac o téme: AzerbajdžanArménskoNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu