Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ukrajinská armáda dokáže odraziť akýkoľvek ruský útok, vyhlásil prezident Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj na návšteve ukrajinskej armády Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj na návšteve ukrajinskej armády (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinské ozbrojené zložky dokážu odraziť akýkoľvek ruský útok. V pondelok to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, keď si v krajine pripomenuli národný deň armády, počas ktorého ukrajinská armáda vystavila americké obrnené vozidlá a hliadkovacie lode, píše agentúra Reuters.

"Príslušníci ozbrojených síl Ukrajiny naďalej plnia svoju najdôležitejšiu misiu – ochranu slobody a suverenity krajiny pred ruskou agresiou... Ukrajinská armáda si je istá svojou silou a je schopná prekaziť akékoľvek plány nepriateľa na dobytie," uviedol Zelenskyj vo vyhlásení.

Viacero ukrajinských miest si v pondelok pripomenulo 30. výročie založenia nezávislej ukrajinskej armády, ktorá vznikla po tom, ako Ukrajina získala v roku 1991 nezávislosť od Sovietskeho zväzu. Zelenskyj v pondelok navštívil frontovú líniu v Doneckej oblasti a mesto Charkov na východe Ukrajiny, ktoré je tradične centrom výroby zbraní. Pripomenul si tam dodávku tankov, obrnených vozidiel a iného vojenského vybavenia, ktoré bolo vyrobené v závodoch v Charkove.

Ukrajinská armáda dokáže odraziť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Zelenskyj okrem toho spomenul, ako sa Ukrajine podarilo vyzbrojiť aj s pomocou svojich spojencov z NATO. Ukrajina, ktorá požiadala o vstup do Európskej únie a NATO, totiž dostala niekoľko protitankových striel Javelin od USA, drony od Turecka a podpísala tiež dohodu s Britániou o stavbe lodí a vybudovaní novej námornej základne na južnom pobreží Ukrajiny, pripomína Reuters.

Ozbrojené vozidlá zo Spojených štátov amerických vystavili v pondelok napríklad v mestách Kyjev, Ľvov alebo v prístavnom meste Odesa, kde sa tiež konala ceremónia odovzdania dvoch hliadkovacích lodí, ktoré prednedávnom dodali Ukrajine USA. Washington a Kyjev obviňujú Rusko z toho, že v blízkosti ukrajinských hraníc nahromadilo desaťtisíce vojakov a v nasledujúcich mesiacoch plánuje inváziu na Ukrajinu. Rusko však tieto tvrdenia odmieta.

Americký prezident Joe Biden a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin v utorok absolvujú summit prostredníctvom videokonferencie, počas ktorého budú hovoriť okrem iného aj o napätí v súvislosti s Ukrajinou.

Západné mocnosti vyzvali Rusko na deeskaláciu napätia

Lídri Francúzska, Nemecka, Talianska, Británie a Spojených štátov počas pondelkového telefonického rozhovoru vyjadrili svoju podporu suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Elyzejský palác. Lídri zároveň "vyjadrili svoj záväzok konať v záujme zachovania mieru a bezpečnosti v Európe", uviedla kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Volodymyr Zelenskyj na návšteve
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Pätica lídrov podľa Elyzejského paláca takisto zdôraznila, že je potrebné, aby sa Rusko znovu zapojilo do rokovaní s Ukrajinou v rámci normandského formátu pod záštitou Francúzska a Nemecka. Hovorca britského premiéra Borisa Johnsona podľa agentúry Reuters uviedol, že Johnson v pondelok večer telefonicky hovoril o Ukrajine s americkým prezidentom Joeom Bidenom, talianskym premiérom Mariom Draghim, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

"Lídri vyzvali Rusko, aby znížilo napätie a opätovne potvrdili svoju neochvejnú podporu územnej celistvosti Ukrajiny," uviedol hovorca. Biely dom po rozhovoroch Bidena s európskymi lídrami vo vyhlásení uviedol, že predstavitelia "vyzvali Rusko na deeskaláciu napätia a súhlasili s tým, že diplomacia... je jediný spôsob, ako vyriešiť konflikt v Donbase". 

Ukrajinská armáda dokáže odraziť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Biden a ruský prezident Vladimir Putin v utorok absolvujú summit prostredníctvom videokonferencie, počas ktorého budú hovoriť okrem iného aj o napätí v súvislosti s Ukrajinou. Medzitým nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ USA uviedol, že Washington dá "pozitívnu odpoveď" na potenciálnu žiadosť spojencov o posilnenie svojej vojenskej prítomnosti vo východnej Európe v prípade ruského útoku na Ukrajinu.

Washington a Kyjev obviňujú Rusko z toho, že v blízkosti ukrajinských hraníc nahromadilo desaťtisíce vojakov a v nasledujúcich mesiacoch plánuje inváziu na Ukrajinu. Rusko však tieto tvrdenia odmieta.

Viac o téme: ArmádaRuskoUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu