Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS V Belgicku pribúdajú nové prípady: Situácia je horšia než sa predpokladalo

Belgický premiér Alexander De Croo
Belgický premiér Alexander De Croo (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Nárast v prípadoch nákazy koronavírusom a v hospitalizáciách v Belgicku je "vyšší než najpesimistickejšie krivky" načrtnuté odborníkmi minulý týždeň, uviedol vo štvrtok vo vyhlásení belgický premiér Alexander De Croo. Belgicko pritom práve minulý týždeň znovu zaviedlo prísnejšie obmedzenia proti šíreniu infekcie, informovala tlačová agentúra AFP.

"Najnovšie zhromaždené údaje ukazujú, že... situácia sa za týchto niekoľko posledných dní značne zhoršila," napísal premiér pred piatkovým mimoriadnym zasadnutím, kde sa bude diskutovať o zavedení ďalších opatrení proti koronavírusu. Podobne ako niekoľko ďalších európskych štátov aj Belgicko s prichádzajúcou zimou zažíva silnú vlnu nových prípadov koronavírusovej infekcie - napriek pomerne úspešnej kampani očkovania.

Prísnejšie opatrenia neprijali všetci 

Vláda De Crooa minulý týždeň oznámila znovuzavedenie prísnejších pravidiel proti ochoreniu COVID-19 vrátane povinnej práce z domu pre niektoré skupiny ľudí a povinné nosenie rúšok. Nie všetci však tieto nové obmedzenia prijali. V nedeľu vypuklo v Bruseli na pouličnom proteste proti opatreniam, na ktorom sa zúčastnilo 35.000 ľudí, násilie. Niektorí protestujúci boli proti vakcínam, ďalší proti povinným epidemiologickým opatreniam, ktoré vnímajú ako neoprávnené zasahovanie do osobnej slobody.

De Croo a štyria z jeho ministrov museli ísť v pondelok 22. novembra do karantény, pretože francúzsky premiér Jean Castex mal pozitívny výsledok testu na covid, uviedla belgická vláda vo vyhlásení.

Viac o téme: PremiérNárastBelgickoKoronavírusOaptrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu