Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vodiča, ktorý v USA vrazil autom do sprievodu, obvinili z úmyselného zabitia: Hrozí mu doživotie

SUV narazilo do vianočného sprievodu
SUV narazilo do vianočného sprievodu (Zdroj: SITA/AP Photo/Jeffrey Phelps)

WAUKESHA - Na šesť sa v utorok zvýšil počet obetí nedeľného incidentu v americkom štáte Wisconsin, pri ktorom narazilo auto do účastníkov predvianočného sprievodu v meste Waukesha. Stalo sa tak po tom, čo v tamojšej nemocnici podľahol svojim zraneniam osemročný chlapec, informovala agentúra AP.

Jackson Sparks bol jedným z mnohých detí, ktoré utrpeli zranenia v dôsledku úmyselného nárazu vozidla do davu ľudí. Podľa webovej stránky GoFundMe kráčal v sprievode so svojím 12-ročným bratom Tuckerom, ktorý bol zranený a neskôr prepustený z nemocnice. Ďalšími obeťami vo veku od 52 do 81 rokov sú štyri ženy a jeden muž. Tragédia si vyžiadala 62 zranených. Viacerí sú naďalej v kritickom stave. Polícia pôvodne hlásila 48 zranených.

On-line prenos zo sprievodu v meste a zábery nakrútené účastníkmi zachytili červené vozidlo typu SUV, ako prerazilo bariéry a vysokou rýchlosťou smerovalo na cestu, kde sa tradičný pochod konal. Zúčastnilo sa na ňom mnoho miestnych obyvateľov, vrátane rodín s deťmi. Vodič vrazil do tej časti sprievodu, kde pochodoval stredoškolský orchester nasledovaný členkami združenia starých mám. Vodiča krátko po incidente zadržali.

Hrozí mu doživotný trest

Miestna prokurátorka Susan Opperová podľa agentúry AFP v utorok oznámila, že 39-ročný Američan Darrell Brooks bol obvinený z piatich prípadov úmyselného zabitia a momentálne čelí aj ďalšiemu obvineniu súvisiacemu so šiestou obeťou. V prípade dokázania viny mu hrozí doživotný trest.

Podľa AP svedkovia vypovedali, že vozidlo sa "zjavne úmyselne pohybovalo zo strany na stranu" bez snahy spomaliť alebo zastaviť a narazilo do viacerých ľudí. Miestny policajný veliteľ Daniel Thompson ešte v priebehu dňa informoval, že podozrivý sa krátko pred činom pohádal so svojou partnerkou, a spresnil, že "neexistuje žiadny dôkaz, že išlo o teroristický čin".

Viac o téme: VodičObvinenie USAWaukesha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu