Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vyšetrovanie kauzy Kapitol stále pokračuje: Pred osobitný výbor sa dostali Trumpovi spojenci

Pri protestoch v budove Kongresu zahynuli najmenej štyria ľudia Zobraziť galériu (3)
Pri protestoch v budove Kongresu zahynuli najmenej štyria ľudia (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Osobitný výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu poverený vyšetrovaním okolností násilného prieniku demonštrantov do Kapitolu v pondelok predvolal na vypočutie ďalších päť osôb - vrátane Rogera Stonea, spojenca bývalého prezidenta Donalda Trumpa, a konšpiračného teoretika Alexa Jonesa.

Predvolanie zahŕňa aj žiadosť na poskytnutie relevantných dokumentov, informovala v noci na utorok agentúra AP.

Osobitný výbor pátra po informáciách o zhromaždeniach a následnom pochode Trumpových podporovateľov ku Kapitolu, ktorý sa zmenil na dav násilníkov "útočiaci na Kapitol a ohrozujúci našu demokraciu," uviedol kongresman zo štátu Mississippi Bennie Thompson, ktorý osobitnému výboru predsedá.

Výbor chce zistiť všetky okolnosti

Výbor - podľa Thompsonových slov - "chce vedieť, kto organizoval, plánoval, platil a dostával finančné prostriedky súvisiace s týmito udalosťami," a chce sa oboznámiť, akú komunikáciu viedli organizátori s predstaviteľmi Bieleho domu a Kongresu.

Vyšetrovanie kauzy Kapitol stále
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File)

Výbor už vypočul viac ako 150 ľudí z vlády, sociálnych sietí a orgánov činných v trestnom konaní, vrátane niektorých bývalých Trumpových spolupracovníkov, ktorí pri vyšetrovaní spolupracovali.

Panel predvolal viac ako 20 svedkov a väčšina z nich, vrátane niekoľkých, ktorí ráno 6. januára pomáhali pri plánovaní masívneho zhromaždenia Stop the Steal, naznačila, že budú nápomocní vyšetrovaniu.

Cieľom je preskúmať aj Trumpa

Vytvorenie osobitného výboru na vyšetrovanie útoku na budovu Kapitolu vo Washingtone schválila Snemovňa reprezentantov Kongresu Spojených štátov začiatkom júla.

Americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Cieľom jej činnosti je preskúmať úlohu exprezidenta Trumpa pri nepokojoch, účasť pravicových skupín a možné zlyhania v oblasti bezpečnostných opatrení, ktoré stovkám ľudí umožnili vniknúť do priestorov Kapitolu a ohrozovať zákonodarcov oboch komôr Kongresu, keď mali potvrdiť víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách.

V súvislosti s nepokojmi v Kapitole zadržali takmer 600 ľudí.

Viac o téme: Donald TrumpKapitolKongresSnemovňa reprezentantovRoger StoneAlex Jones
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu