Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Litva zriadila pri hraniciach s Bieloruskom vojenskú základňu

Aktuálna situácia na hraniciach Zobraziť galériu (2)
Aktuálna situácia na hraniciach (Zdroj: SITA/State Border Committee of the Republic of Belarus via AP)

VILNIUS - Litva zriadila pri svojich hraniciach s Bieloruskom vojenskú základňu, ktorá má posilniť ochranu vonkajších hraníc EÚ. Takzvaná predsunutá operačná základňa bola postavená v priemyselnej oblasti mesta Druskininkai neďaleko hraníc s Bieloruskom, informuje agentúra DPA.

Litva pred vyše týždňom vyhlásila výnimočný stav v oblastiach pri hraniciach s Bieloruskom. Má platiť prinajmenšom mesiac, pričom  príslušníkom pohraničnej stráže umožňuje použiť "psychický nátlak" a "úmerné fyzické násilie" voči migrantom, ktorí sa budú pokúšať vstúpiť do krajiny. Litovská vláda zároveň na hranice vyslala ďalších policajtov a poskytla väčšie právomoci príslušníkom armády.

Litva zriadila pri hraniciach
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/State Border Committee of the Republic of Belarus via AP)

K týmto krokom pristúpila táto pobaltská krajina v dôsledku bezprecedentnému náporu ilegálnych migrantov, ktorí na litovské hranice prichádzajú z Bieloruska a prechodom cez ne sa snažia dostať do EÚ. Migranti do Litvy, rovnako aj do Poľska a Lotyšska, začali prichádzať po tom, ako bieloruský líder Alexandr Lukašenko koncom mája avizoval, že Minsk im už nebude brániť v ceste do EÚ cez svoje územie, čím reagoval na sprísnené sankcie Západu.

EÚ tvrdí, že Lukašenkov režim odvtedy migrantov na hranice zmienených krajín vysiela zámerne, aby tak spôsobil chaos a spory v Únii. Lukašenko to popiera. Zmienené tri krajiny vztýčili pozdĺž svojich hraníc s Bieloruskom úseky plotu z žiletkového drôtu. Litva nedávno začala ako prvá stavať aj úseky 3,4 metra vysokého oceľového plota zakončeného 0,6-metrovým žiletkovým drôtom. Na stavbu 500-kilometrového oceľového plota, ktorý má byť hotový do septembra 2022, vyčlenila 152 miliónov eur.

Viac o téme: MigrantiBieloruskoLitva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu