Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Experti obvinili Bielorusko z účasti na hackerskej kampani voči krajinám NATO: Dôkazy sú presvedčivé

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BOSTON - Americkí experti na kybernetickú bezpečnosť získali dôkazy o účasti Bieloruska na dlhodobej hackerskej a dezinformačnej kampani zameranej voči krajinám na východnom krídle Severoatlantickej aliancie a EÚ. Informovala o tom agentúra AP. 

Obvinenia z účasti Bieloruska na činnosti skupiny hackerov známej pod označením Ghostwriter sa uvádzajú v utorok zverejnenej správe renomovanej americkej firmy Mandiant, ktorá sa zaoberá otázkami kybernetickej bezpečnosti a úzko spolupracuje s tajnými službami a úradmi západných krajín. 

Experti obvinili Bielorusko z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Úrady mali poskytovať pomoc hackerom

Autori správy podľa vlastných vyjadrení získali presvedčivé dôkazy o tom, že do uvedenej hybridnej kampane boli zapojené bieloruské úrady, ktoré hackerom poskytovali technickú pomoc. Domnievajú sa tiež, že táto hackerská skupina pravdepodobne vyvíjala svoju činnosť z bieloruskej metropoly Minsk a bola podporovaná aj tamojšou armádou. Bieloruská vláda sa k obvineniam uvedeným v správe bezprostredne nevyjadrila, píše AP. 

Cieľom hackerskej a dezinformačnej kampane Ghostwriter, prebiehajúcej od roku 2016 je vyvolať rozbroje medzi členmi NATO a získať prístup k utajeným skutočnostiam. Viaceré členské krajiny EÚ vyslovili podozrenia, že za ňou stojí Rusko, ktoré je blízkym spojencom bieloruského lídra Alexandra Lukašenka. Spojitosť "ghostwriterov" s Bieloruskom sa v utorkovej správe objavila zrejme po prvý raz, uvádza agentúra AP. 

Experti obvinili Bielorusko z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP)

Zapojenie Moskvy je stále nejasné

Experti z firmy Mandiant priame dôkazy o účasti Moskvy na činnosti hackerskej skupiny Ghostwriter nezískali, hoci takúto možnosť ani nevylúčili vzhľadom na extrémne komplikované zisťovanie prepojení pri tomto type trestnej činnosti. Rusko akúkoľvek svoju spojitosť s kyberkriminalitou dlhodobo popiera. 

Hlavnými cieľmi hackerov zo skupiny Ghostwriter (UNC1151) sa v posledných rokoch stali Poľsko, Litva a Lotyšsko, ktoré sú členskými krajinami EÚ aj NATO. Aktivity týchto kyberzločincov však boli zaznamenané aj v Nemecku, kde sa pred tamojšími septembrovými parlamentnými voľbami pokúšali preniknúť do mailových schránok poslancov Spolkového snemu i regionálnych parlamentov.

Okrem samotnej počítačovej kriminality sa členovia zoskupenia Ghostwriter špecializujú aj na šírenie dezinformácií prostredníctvom útokov na spravodajské médiá, vládne webové stránky a rozosielanie falošných emailov, ktorých cieľom je zdiskreditovať NATO a podkopať bezpečnosť na jeho východnom krídle. Podvodnú elektronickú poštu od hackerov z tejto skupiny dostali aj úrady v Írsku, vo Švajčiarsku a dokonca aj Kolumbii.

Viac o téme: KampaňExpertiHackeriObvineniaKrajinyNATOBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu